
Κοινοπραξία Exxon-Rosneft «εισβάλλει» στα πετρέλαια της ρωσικής Αρκτικής
Η κρατική ρωσική εταιρεία Rosneft κατέληξε σε συμφωνία με την αμερικανική ExxonMobil για την εκμετάλλευση υπεράκτιων πετρελαϊκών πεδίων στη ρωσική αρκτική, καθώς και στον πολύπαθο Κόλπο του Μεξικού. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για «στρατηγική συνεργασία» και εκτίμησε το συνολικό ύψος των επενδύσεων στα 500 δισ. δολάρια.
Η κρατική ρωσική εταιρεία Rosneft κατέληξε σε συμφωνία με την αμερικανική ExxonMobil για την εκμετάλλευση υπεράκτιων πετρελαϊκών πεδίων στη ρωσική αρκτική, καθώς και στον πολύπαθο Κόλπο του Μεξικού.
Παρών στην υπογραφή της συμφωνίας στη Μόσχα ήταν ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έκανε λόγο για «στρατηγική συνεργασία». Μάλιστα εκτίμησε το συνολικό ύψος των επενδύσεων στα 500 δισεκατομμύρια δολάρια, αριθμό που ο ίδιος χαρακτήρισε «τρομακτικό».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Exxon, σε πρώτη φάση θα διατεθούν 3,2 δισ. δολάρια για έρευνες σε τρία πετρελαϊκά πεδία της Θάλασσας Κάρα, βόρεια της Σιβηρίας.
Η Rosneft δεν έχει την τεχνογνωσία για υπεράκτιες γεωτρήσεις, γι΄αυτό και αναζητούσε διεθνείς εταίρους για τα σχέδιά της. Αρχικά απευθύνθηκε στη βρετανική BP, οι διαπραγματεύσεις όμως τελικά κατέρρευσαν.
Ο Πούτιν τόνισε ότι η ExxonMobil έχει εξαιρετική εμπειρία από τις επιχειρήσεις της στην καναδική Αρκτική.
Ως αντάλλαγμα για τη συμμετοχή της Exxon στην εκμετάλλευση των αποθεμάτων στην Αρκτική, η Rosneft αποκτά το δικαίωμα συμμετοχής σε νέες υπεράκτιες γεωτρήσεις στον Κόλπο του Μεξικού, ο οποίος επλήγη πέρυσι από την τεράστια διαρροή σε πλατφόρμα της BP.
Ο εκπρόσωπος της Rosneft Ράσταμ Καζάροφ δεν μπόρεσε να απαντήσει σε ερώτηση του Associated Press για τα πετρελαϊκά πεδία του Κόλπου που καλύπτει η νέα συμφωνία.
Η περιοχή της Αρκτικής, όπου πιστεύεται ότι κρύβεται το ένα τέταρτο των ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, γίνεται το νέο μήλο της έριδας καθώς οι πάγοι λιώνουν λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης.
Μεγάλο μέρος του Αρκτικού Ωκεανού δεν καλύπτονται ακόμα από κυριαρχικά δικαιώματα. Η Ρωσία έχει προαναγγείλει ότι θα ζητήσει από τον ΟΗΕ την επέκταση των ορίων της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της προς το βορρά, υποστηρίζοντας ότι η υποθαλάσσια οροσειρά Λομονόσοφ είναι φυσική επέκταση της Σιβηρίας.
Αντίστοιχους ισχυρισμούς προβάλλουν όμως ο Καναδάς και η Δανία, στην οποία ανήκει το νησί της Γροιλανδίας.
Από την πλευρά τους, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες και οι μεγάλες τεχνικές δυσκολίες αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο οικολογικής καταστροφής στον ευαίσθητο βορρά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Γεραπετρίτης: «Εχει χαθεί η έννοια των σταθερών» σήμερα στη «διεθνή γεωπολιτική αρένα»
- ΚΚΕ: Μηνύματα από το Κόμμα Τουντέχ του Ιράν, τα ΚΚ Ισραήλ και Τουρκίας, σε μεγάλη συγκέντρωση στο ΣΕΦ
- Γάζα: Σκοτώθηκε συμβασιούχος του ΠΟΥ – Αναστέλλει τις διακομιδές του στην Αίγυπτο ο Οργανισμός
- Στενά του Ορμούζ: Ψηφοφορία στο ΣΑ του ΟΗΕ σε σχέδιο απόφασης για τη ναυσιπλοΐα
- Ρωσία: Τουλάχιστον 5 νεκροί και χιλιάδες εκτοπισμένοι εξαιτίας πλημμυρών και κατολισθήσεων στο Νταγκεστάν
- Ιράν: Σε «αδιέξοδο» βρίσκεται ο «ανισσόροπος» Τραμπ – «Καμία επίπτωση» από τις «ανυπόστατες απειλές του»

