
Σε επαγρύπνηση το Βερολίνο για ακροδεξιό εξτρεμισμό μετά το μακελειό στη Νορβηγία
Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών αναφέρει ως παράγοντα στον οποίο πρέπει να δοθεί προσοχή τη «δυναμική βίας» που αναπτύσσεται στις τάξεις της γερμανικής ακροδεξιάς, στον απόηχο της πολύνεκρης διπλής επίθεσης στη Νορβηγία, λέγοντας πως η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στον εν λόγω χώρο και επαγρυπνεί για πιθανά ακραία περιστατικά. Η επίθεση στο Όσλο έχει δημιουργήσει ανησυχίες σε όλη την Ευρώπη για την κίνδυνο που μπορεί να αποτελούν ακροδεξιές ομάδες ή μεμονωμένοι «ιδεολόγοι», και το σταθερά «ευαίσθητο» στα ζητήματα ακροδεξιάς Βερολίνο προειδοποιεί πως τέτοια περιστατικά δεν μπορούν ποτέ να αποκλειστούν.
Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ αναφέρει ως παράγοντα στον οποίο πρέπει να δοθεί προσοχή τη «δυναμική βίας» που αναπτύσσεται στις τάξεις της γερμανικής ακροδεξιάς, στον απόηχο της πολύνεκρης διπλής επίθεσης στη Νορβηγία, λέγοντας πως η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στον εν λόγω χώρο και επαγρυπνεί για πιθανά ακραία περιστατικά.
Η επίθεση στο Όσλο έχει δημιουργήσει ανησυχίες σε όλη την Ευρώπη για την κίνδυνο που μπορεί να αποτελούν ακροδεξιές ομάδες ή μεμονωμένοι «ιδεολόγοι», και το σταθερά ευαίσθητο στα ζητήματα ακροδεξιάς Βερολίνο προειδοποιεί πως τέτοια περιστατικά δεν μπορούν ποτέ να αποκλειστούν.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική Rheinische Post, ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός σημειώνει ιδιαίτερα τον κίνδυνο που μπορεί να εγείρεται με την νέα τάση στην ακροδεξιά σκηνή, αυτήν των ομάδων των λεγόμενων «εθνικο-αυτόνομων», που παρουσιάζουν «οργανωτικές» ομοιότητες με τους αναρχο-αυτονόμους και θεωρούνται το πιο πιθανό κομμάτι της ακροδεξιάς που μπορεί να στραφεί στον εξτρεμισμό.
Πρόκειται, υποστηρίζει ο Φρίντριχ, ως επί το πλείστον για νεαρούς νεοναζί που δραστηριοποιούνται μέσα σε «παραδοσιακές» ακροδεξιές ομάδες και παράλληλα αντιγράφουν συνειδητά το πρότυπο δράσης της ακροαριστερής πολιτικής σκηνής.
«Όσο στενά και εάν παρακολουθούμε τον πολιτικό χώρο» αναφέρει ο υπουργός, «ποτέ δεν μπορεί να αποκλειστεί πως η ριζοσπαστικοποίηση κάποιου μεμονωμένου προσώπου θα περάσει απαρατήρητη».
Το πρόβλημα, υποστήριξε χαρακτηριστικά, «δεν είναι τόσο οι ακραίοι που έχουν υπόψη μας, αλλά περισσότερο όσοι στρέφονται στα άκρα ενώ βρίσκονται στο σκοτάδι».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πέρασε από την Βουλή των ΗΠΑ νομοσχέδιο για βοήθεια στην Ουκρανία και κυρώσεις στη Ρωσία
- Απάντηση του προέδρου της Κούβας στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του και μελών της οικογένειας Κάστρο
- Βολιβία: Οι ΗΠΑ υπόσχονται στήριξη στον δεξιό πρόεδρο – Μαζικές κινητοποιήσεις με αίτημα την παραίτησή του
- Μεξικό: 4 αποκεφαλισμένα πτώματα βρέθηκαν μέσα σε αυτοκίνητο πίσω από το κτίριο του κοινοβουλίου της Γκερέρο
- Ο Στάρμερ καλεί τον Μασκ να σταματήσει να παρεμβαίνει στην πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου
- Νίγηρας: 49 άνθρωποι πέθαναν από δίψα στην έρημο αφού έπαθε βλάβη το φορτηγό που τους μετέφερε

