
Το σχέδιό της για το άνοιγμα στον ιδιωτικό τομέα παρουσίασε η Κούβα
Μορφή αρχίζουν να παίρνουν οι αλλαγές που προανήγγειλε τους τελευταίους μήνες η Αβάνα για χαλάρωση των περιορισμών οικονομικής δραστηριότητας εκτός της κρατικής οικονομίας, καθώς η Κούβα αφήνει ελεύθερο το πεδίο αυτόνομης απασχόλησης σε συνολικά 178 τομείς. Για τους μισούς τομείς προβλέπεται και δυνατότητα εξαρτημένης εργασίας ενώ σύντομα αναμένονται να αρχίσουν οι 500.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα της χώρας.
Μορφή αρχίζουν να παίρνουν οι αλλαγές που προανήγγειλε τους τελευταίους μήνες η Αβάνα για χαλάρωση των περιορισμών οικονομικής δραστηριότητας εκτός της κρατικής οικονομίας, καθώς η Κούβα αφήνει ελεύθερο το πεδίο αυτόνομης απασχόλησης σε συνολικά 178 τομείς.
Στην επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Granma δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή οι λεπτομέρειες του «ανοίγματος»: οι Κουβανοί θα μπορούν να λειτουργούν εστιατόρια (τα υπάρχοντα ιδιωτικά paladares θα μπορούν πλέον να έχουν 20 θέσεις) και μικρές επιχειρήσεις και να εργάζονται ελεύθερα ως ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, οινοπαραγωγοί και πλήθος άλλων επαγγελμάτων.
Επίσης, όσοι Κουβανοί βρίσκονται εκτός συνόρων θα μπορούν να νοικιάζουν τις κατοικίες τους για όσο καιρό βρίσκονται εκτός συνόρων, ενώ για 83 τομείς προβλέπεται η δυνατότητα πρόσληψης εργαζομένων από ιδιώτες.
Η κυβέρνηση, που πρόσφατα ανακοίνωσε το σχέδιό της να απολύσει σταδιακά 500.000 εργαζομένους στον κρατικό τομέα, εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο παροχής δανείων σε ιδιώτες για την ίδρυση μικρών επιχειρήσεων με στόχο την δημιουργία θέσεων εργασίας. Παράλληλα, αυτοαπασχολούμενοι και μικρο-επιχειρηματίες θα πρέπει να πληρώνουν φόρους μεταξύ 10% και 40%, αναλόγως του τομέα δραστηριότητάς τους.
Η επίσημη εφημερίδα τονίζει, όπως σημειώνει το Reuters, πως οι αλλαγές γίνονται για την «υπεράσπιση, τη διατήρηση και τη συνέχιση της τελειοποίησης του σοσιαλισμού» μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας, και δεν αποτελούν στροφή στον καπιταλισμό.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ουγγαρία: Το Δικαστήριο της ΕΕ χαρακτηρίζει τον νόμο κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων ασύμβατο με τις αρχές της Ένωσης
- Παναθηναϊκός: Ο Μπαλντίνι ψάχνει ήδη τον αντί-Μπενίτεθ
- Κόκκινο της φωτιάς – Οι εμφανίσεις από την παγκόσμια πρεμιέρα του «Ο Διάβολος φοράει Prada 2»
- Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε οικισμό στον Ασπρόπυργο – Έκρυβαν σε βόθρο καραμπίνες και πινακίδες, 10 συλλήψεις
- Οι τέσσερις λόγοι που ορίστηκε ο Ευαγγέλου στον τελικό Κυπέλλου
- Μέτρα στήριξης: Στο τραπέζι η επέκταση επιδότησης σε diesel και λιπάσματα


