Συχνά οι περισσότεροι από εμάς είτε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ή για λόγους διασκέδασης επιλέγουμε να τρώμε σε εστιατόρια, γραφικά ταβερνάκια ή φαστ φουντ. Δυστυχώς όμως το φαγητό έξω είναι μια ‘σοβαρή απειλή’ για τη σιλουέτα μας, αν δεν είμαστε προσεκτικοί στις επιλογές που θα κάνουμε. Το Health.in.gr, προσπαθώντας να σας βοηθήσει να αποφύγετε τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από τα ελκυστικά μενού των εστιατορίων, σας δίνει ορισμένες βασικές οδηγίες, έτσι ώστε να διατηρείτε τη γραμμή σας πάντα σε φόρμα.

Αποκρυπτογραφήστε τον κατάλογο

Διαβάστε το μενού του εστιατορίου πριν αποφασίσετε να μπείτε. Πολλά εστιατόρια έχουν αναρτημένο το μενού τους στην είσοδο, αν όχι, διαβάστε προσεκτικά τον κατάλογο πριν παραγγείλετε.

Μην παρασυρθείτε από εντυπωσιακές και γαργαλιστικές για τον οισοφάγο περιγραφές. Μην ντραπείτε να ρωτήσετε το σερβιτόρο τι ακριβώς περιέχει το πιάτο που παραγγείλατε.
Ξεκαθαρίστε εάν το φαγητό σας είναι τηγανητό, βραστό ή ψητό και τι σάλτσα το συνοδεύει.

Πολλές φορές στα εστιατόρια υπάρχουν ειδικά μενού χαμηλών θερμίδων, ενημερωθείτε για αυτά.

Δεν είναι ντροπή να ζητήσετε κάποια τροποποίηση στον τρόπο παρασκευής του φαγητού σας.

Ζητήστε να σας σερβίρουν τα ντρέσινγκ ή τη σάλτσα της σαλάτας στο πλάι του πιάτου ή ξεχωριστά, έτσι ώστε να μπορέσετε να προσθέσετε όση ποσότητα εσείς επιθυμείτε και να αποφύγετε τις υπερβολές.

Μη διστάσετε να ζητήσετε αλλαγές στο πιάτο σας. Για παράδειγμα, αντικαταστήστε τις τηγανητές πατάτες που συνοδεύουν το κυρίως γεύμα σας με βραστές ή ψητές πατάτες ή με λαχανικά στον ατμό.

Κόψτε το ορατό λίπος από το κρέας που σας σερβίρουν.

Αντικαταστήστε τη σάλτσα της σαλάτας με λαδόξιδο το οποίο θα το βάλετε εσείς σε μικρή ποσότητα. Οι σάλτσες με μαγιονέζα περιέχουν πάρα πολλές άσκοπες θερμίδες που μπορείτε πολύ εύκολα να τις αποφύγετε.

Διατηρήστε ισορροπία ανάμεσα στα πιάτα

Μην επιλέξετε πιάτα μόνο με πολλά λιπαρά. Εάν θέλετε κάτι με πολλές θερμίδες, φροντίστε τα υπόλοιπα να αντισταθμίζουν την περίσσεια. Εάν το κυρίως γεύμα είναι ιδιαίτερα λιπαρό, διαλέξτε σαλάτες και ορεκτικά λαχανικά και χωρίς σάλτσες.

Μοιραστείτε το φαγητό σας με τους υπολοίπους

Όσο νόστιμα και αν είναι τα ορεκτικά και η σαλάτα μοιράστε τα ισότιμα με τους υπόλοιπους στο τραπέζι. Με αυτό τον τρόπο μειώνετε την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνετε.

Ρωτήστε για το μέγεθος της μερίδας

Πολλά εστιατόρια έχουν πολύ μεγάλες μερίδες, γεγονός που, όσο ελκυστικό και αν φαίνεται, δεν είναι σίγουρα καλό για τη δίαιτά σας. Αν είστε από αυτούς που δεν αφήνουν τίποτα στο πιάτο τους, τότε μια μεγάλη μερίδα θα τινάξει το θερμιδικό προϋπολογισμό σας στον αέρα.

Όταν αντικρίζετε ένα πολύ ελκυστικό φαγητό, να θυμάστε ότι δεν είναι η μοναδική φορά που θα φάτε. Ικανοποιήστε τον εαυτό σας τρώγοντας ένα μικρό μέρος από αυτό. Δεν είναι υποχρεωτικό να ‘σκουπίσετε’ το πιάτο σας. Σταματήστε όταν χορτάσετε.

Μικρά τρικ για να μειώστε τις θερμίδες

Ζητήστε μαύρο πιτυρούχο ψωμί αντί για λευκό.

Εάν επιθυμείτε να φάτε κρέας, αποφύγετε τα κόκκινα και προτιμήστε λευκό και άπαχο κρέας, όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα.

Μοιραστείτε με κάποιον το επιδόρπιό σας ή ακόμη καλύτερα προτιμήστε κάποιο φρούτο ή μια γρανίτα αντί για πάστα ή σουφλέ σοκολάτας! Αν είστε αρκετά εγκρατείς βέβαια, μπορείτε να αρκεστείτε σε έναν απλό καφέ.

Αντί για αναψυκτικό προτιμήστε μεταλλικό νερό ή σόδα με λεμόνι.

Μασάτε αργά την τροφή σας.

Καταναλώστε πρώτα τις τροφές με τις λιγότερες θερμίδες.

Φροντίστε να καταναλώνετε αρχικά τις τροφές με τις λιγότερες θερμίδες. Σαλάτα αρχικά και στη συνέχεια από το κυρίως γεύμα ό,τι έχει μικρότερη θερμιδική αξία.

Αποφύγετε το βούτυρο με ψωμί ενόσω περιμένετε το φαγητό σας ή τουλάχιστον ζητήστε να σας φέρουν το κουβέρ μαζί με το πρώτο πιάτο ή τη σαλάτα.

Προσοχή στον μπουφέ

Στην περίπτωση που υπάρχει μπουφές δεν είναι ανάγκη να γεμίσετε ‘μέχρι επάνω’ το πιάτο σας. Φροντίστε να είστε ποιοτικοί στις επιλογές σας και όχι ποσοτικοί.

Επιλογές σε εστιατόρια

  • Στην παραδοσιακή ελληνική ταβέρνα και στο μεζεδοπωλείο διαλέξτε σαλάτα και πιάτα με λαχανικά και όσπρια. Τα φαγητά που μαγειρεύονται στη σχάρα είναι ιδιαίτερα νόστιμα και δεν έχουν πολλά λίπη.
  • Σε μια πιτσαρία δεν είναι απαραίτητο να επιλέξετε κάποια πίτσα με πολλά αλλαντικά. Tυρί, ελιές, λαχανικά (πιπεριά, φρέσκια ντομάτα), μανιτάρια, αρκούν για να σας δώσουν νοστιμιά χωρίς πολλές θερμίδες.
  • Σε περίπτωση που τρώτε σε ταβέρνα, αποφύγετε τα τηγανητά ορεκτικά -όπως οι μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια- και επιλέξτε βρασμένα κολοκυθάκια ή χόρτα.

Να θυμάστε πάντα ότι το φαγητό είναι μεν μία από τις απολαύσεις της ζωής, αλλά επηρεάζει σημαντικά τόσο τη γραμμή όσο και τη γενική κατάσταση του οργανισμού μας, γι’ αυτό οφείλουμε όλοι μας να αποφεύγουμε τις υπερβολές που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία μας.

Καλή σας όρεξη!

health.in.gr