Τουρκία: Ένα κοινό μας συμφέρον
Οι δύο χώρες μας αντιλαμβάνονται τους λόγους για τους οποίους ο στόχος της Ευρωπαικής ένταξης της Τουρκίας είναι στο συμφέρον ολοκληρης της Ευρώπης.
Ο νέος Βρετανός υπουργός Εξωτερικών William Hague, πρόσφατα επαναδιατύπωσε τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Βρετανίας. Η νέα λίστα δε θα μπορούσε να είναι απλούστερη: η προστασία της ασφάλειας της Βρετανίας, η οικοδόμηση της Βρετανικής ευημερίας και η υποστήριξη των Βρετανών πολιτών. Είμαι σίγουρος ότι η Ελληνική κυβέρνηση, ίσως η οποιαδήποτε κυβέρνηση στον κόσμο, θα υιοθετούσε μία παρόμοια λίστα προτεραιοτήτων.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις τρεις προτεραιότητες, ειδικά τις δύο πρώτες, γίνεται ξεκάθαρο το γιατί η Βρετανία και η Ελλάδα μοιράζονται ένα κοινό ενδιαφέρον για ισχυρή στήριξη της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. από τη στιγμή που εκείνη θα ικανοποιήσει τους όρους που ισχύουν για όλες τις υποψήφιες για ένταξη χώρες. Ο Πρωθυπουργός David Cameron ήταν ξεκάθαρος σχετικά με αυτό κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα αυτήν την εβδομάδα, στην ομιλία που έδωσε στην Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων της Τουρκίας. Η ιστορία της Βρετανικής και Ελληνικής σχέσης με την Τουρκία είναι βέβαια πολύ διαφορετική. Παρόλα αυτά και οι δύο χώρες καταλαβαίνουμε ότι μια ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή προοπτική για την Τουρκία αποτελεί το στόχο ενός φιλόδοξου προγράμματος εσωτερικών μεταρρυθμίσεων. Και οι δύο χώρες αναγνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία θα μπορούσε να είναι ένας δυνατός συνδετικός κρίκος μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Και οι δύο χώρες ήδη επωφελούμαστε από τη βελτίωση των επιχειρηματικών σχέσεων με μία Ευρωπαϊκή χώρα της οποίας το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν αυξήθηκε στο 11% στην αρχή του χρόνου και που θα είναι η δεύτερη πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο έως το 2017. Καθώς μοιραζόμαστε αυτό το κοινό στρατηγικό συμφέρον, ελπίζω ότι μπορούμε να δουλέψουμε μαζί προκειμένου να βρούμε νέους και δημιουργικούς τρόπους για να προωθήσουμε τους στόχους μας στην Ευρώπη.
Βεβαίως, κομμάτι αυτής της εξίσωσης είναι η άμεση ανάγκη να πετύχουμε τον πολυπόθητο στόχο της επανένωσης της Κύπρου. Ο David Cameron ήταν επίσης ξεκάθαρος σχετικά με αυτό κατά την ομιλία του στην Άγκυρα. Και πάλι, η κοινή μας ιστορία, όπως επίσης και τα κοινά μας συμφέροντα τον 21ο αιώνα, σημαίνουν ότι αυτό το ζήτημα πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα για τη Βρετανία και για την Ελλάδα. Για την ασφάλεια μας, την ευημερία μας και για τους λαούς μας επίσης.
in.gr
- Γάζα: Αλλους δύο Παλαιστίνιους σκότωσε το Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωσή του
- Ιαπωνία: Προϋπολογισμό-ρεκόρ 665 δισ. ευρώ εγκρίνει η κυβέρνηση
- Μεξικό: Τουλάχιστον 10 νεκροί και 32 τραυματίες από πτώση λεωφορείου σε χαράδρα
- Νιγηρία: Ο Τραμπ προειδοποιεί και για άλλους βομβαρδισμούς αν δεν σταματήσει η «σφαγή χριστιανών»
- Υεμένη: Η Σαουδική Αραβία ζητά από τους αυτονομιστές του ΣΜΝ να αποχωρήσουν από τα εδάφη που κατέλαβαν
- Ονδούρα: «Συγχαίρει» η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας τον εκλεκτό του Τραμπ





