
Σε σκληρά μέτρα λιτότητας προχωρά η κυβέρνηση της Ρουμανίας
Μείωση κατά 25% των μισθών στο δημόσιο τομέα και 15% στις συντάξεις συμπεριλαμβάνονται στα σκληρά μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ρουμανίας για να τιθασεύσει το έλλειμμα. Αναπόφευκτα χαρακτηρίζει τα μέτρα το Βουκουρέστι, το οποίο δέχεται βοήθεια 20 δισ. ευρώ κυρίως από το ΔΝΤ.
Σκληρά μέτρα λιτότητας ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Ρουμάνος πρόεδρος Τραΐάν Μπασέσκου με στόχο να τιθασευτεί το δημοσιονομικό έλλειμμα, ως μέρος της συμφωνίας της χώρας για πρόγραμμα βοήθειας 20 δισ. ευρώ του οποίου ηγείται το ΔΝΤ.
Στα μέτρα συμπεριλαμβάνεται μείωση κατά 25% στους μισθούς του δημόσιου τομέα και μείωση κατά 15% των συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας. Η κυβέρνηση προτίμησε την οδό της περικοπής αυτών των δαπανών μπροστά στην εναλλακτική αύξηση του ΦΠΑ σε 24% από 19% και του φόρου εισοδήματος.
«Αυτό το πρόγραμμα για τη μείωση των κρατικών δαπανών ήταν αναπόφευκτο» δήλωσε ο Τ.Μπασέσκου σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση με αξιωματούχους του ΔΝΤ στο Βουκουρέστι για να αξιολογηθούν οι μεταρρυθμίσεις, όπως αναφέρει το Reuters. Τα μέτρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον Ιούνιο.
Η Ρουμανία, η οποία είχε πληγεί σοβαρά από την παγκόσμια οικονομική κρίση, έχει από το 2009 ενταχθεί σε πρόγραμμα βοήθειας ύψους 20 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα με αντάλλαγμα την σε βάθος μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα της.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σαλαμίνα: ΕΔΕ για τον αστυνομικό που παρέσυρε 12χρονη με περιπολικό
- Φουρνιέ: «Έχουμε φτάσει πολλές φορές στην πηγή, ήρθε η στιγμή να πιούμε νερό»
- Οικοτροφείο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης: Πόρισμα κόλαφος – Πλημμελής φροντίδα ασθενών και «χέρι» στις συντάξεις τους
- Μια πρώτη ματιά στο ντοκιμαντέρ για τη ζωή της Κάιλι Μινόγκ
- Μάης του ’68: Οι τοίχοι έχουν αυτιά, έχουν και φωνή
- Ο Σιμεόνε παραδέχθηκε την Άρσεναλ: «Άξιζε να προκριθεί, δεν αποκλειστήκαμε λόγω διαιτησίας»



