Οι πολυφαινόλες είναι ουσίες που υπάρχουν μόνο στα φυτά και αποτελούν τμήμα των αμυντικών μηχανισμών τους, καθώς προσφέρουν ανοσία απέναντι σε μύκητες, έντομα και άλλους επιβλαβείς οργανισμούς.

Η κυριότερη αιτία που καθιστά τις πολυφαινόλες ευεργετικές για την υγεία μας, είναι οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, παρόμοιες με αυτές των βιταμινών C και Ε.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ενώσεις με ασταθή άτομα οξυγόνου, που προκαλούν βλάβες στο γενετικό υλικό των κυττάρων.

Οι πολυφαινόλες λοιπόν αντιδρούν χημικά με τις ρίζες οξυγόνου και τις καθιστούν αδρανείς και αβλαβείς για το κύτταρο και τον οργανισμό γενικότερα.

Πλούσιες σε πολυφαινόλες τροφές είναι το ελαιόλαδο, πολλές ποικιλίες φρούτων και φυσικά το κακάο και προϊόντα αυτού, όπως η αγαπημένη μας σοκολάτα.

health.in.gr