Στην ανάδυση του αλβανικού εθνικισμού αναφέρεται το νέο βιβλίο της Ναταλί Κλαϊέρ
Για τη Γαλλίδα ερευνήτρια, ο αλβανικός εθνικισμός, «αν και θεωρείται περισσότερο όψιμος από τους άλλους εθνικισμούς της περιοχής, ωστόσο δεν είναι και τόσο», καθώς, όπως και οι άλλοι εμφανίζεται στην αρχή του 19ου αιώνα, αλλά αποκτά σημασία μόνο στο δεύτερο μισό του αιώνα.
«Αυτό που πράγματι είναι όψιμο, είναι η διάχυσή του στους κόλπους ευρύτερων κύκλων από αυτούς που συγκροτούν οι πρώτοι αλβανιστές, δηλαδή οι πρώτοι υποκινητές της αλβανικής εθνικής ταυτότητας».
Η πολιτική των οθωμανικών αρχών διαδραματίζει- έμμεσα ή άμεσα- έναν ρόλο στην επικύρωση της αλβανικότητας, ακόμη κι αν ο αλβανικός εθνικισμός αποτελεί «δίκοπο μαχαίρι» για την Αυτοκρατορία στα Βαλκάνια, τονίζει η Ναταλί Κλαϊέρ, επισημαίνοντας πως «τελικά, διαμορφώνονται πολλές εκφάνσεις αλβανικότητας σε συνάρτηση με τον ελληνισμό, είτε από συνταύτιση είτε από αντίδραση».
Ο αλβανικός εθνικισμός, σύμφωνα με την Κλαϊέρ, είναι ιδιότυπος, επειδή αναπτύσσεται γύρω από τη γλώσσα και όχι από τη θρησκεία. Ιδιαίτερα για την τελευταία, επισημαίνει πως «η πολυθρησκευτικότητα συχνά ωθεί τους αλβανιστές στην κατασκευή ενός έθνους ανεξάρτητα από όποιες θρησκευτικές υπαγωγές, εκχωρώντας το προνόμιο σε προσδιορισμούς που επικεντρώνονται όχι μόνο στη γλώσσα αλλά και στη γενική έννοια περί προγόνων ή περί κοινού αίματος, κοινών παραδόσεων και ενδεχομένως εδάφους».
«Ο Αλβανός είναι πάνω από όλα Αλβανός και μετά μουσουλμάνος, ορθόδοξος ή καθολικός, η Θρησκεία των Αλβανών είναι ο αλβανισμός», τονίζει η κ. Κλαϊέρ.
Η Ναταλί Κλαϊέρ είναι διευθύντρια στο Τμήμα Τουρκικών και Οθωμανικών Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας. Ως ειδικός σε θέματα ταυτοτήτων και θρησκείας στα Βαλκάνια, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τις μουσουλμανικές μυστικιστικές αδελφότητες.
Μαζί με τον Χαβιέ Μπουγκαρέλ εξέδωσε το βιβλίο «Le nouvel islam balkanique» (Λε νουβέλ Ισλάμ μπαλκανίκ- Το νέο βαλκανικό Ισλάμ), το οποίο αναφέρεται στην επανασύνθεση που πραγματοποιείται μεταξύ Ισλάμ και πολιτικής στα μετακομμουνιστικά Βαλκάνια. Κατέστησε τον οθωμανικό και μετα-οθωμανικό αλβανικό χώρο σε σημείο αιχμής των πρόσφατων ερευνών της.
Για το βιβλίο της, εκτός από την ίδια, μίλησαν, επίσης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κώστας Κωστής, ο καθηγητής βαλκανικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Δημήτρης Σταματόπουλος, ο επίκουρος καθηγητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης και ο ιστορικός και εκ των επιμελητών της έκδοσης, Λεωνίδας Εμπειρίκος.
- Ο ανθρώπινος παράγοντας και όχι η τεχνητή νοημοσύνη ευθύνεται για την επίθεση στο σχολείο του Ιράν
- «Καταφέραμε το ακατόρθωτο»: Πρωτόγνωρες εικόνες στο Ελ. Βενιζέλος με τον επαναπατρισμό δεκάδων ζώων (βίντεο)
- Εξαρθρώθηκε συμμορία που διέπραττε κλοπές και ληστείες στον Ασπρόπυργο – Συνελήφθησαν 19χρονος και 24χρονος
- LIVE: Μπάγερν Μονάχου – Αταλάντα
- LIVE: Τότεναμ – Ατλέτικο Μαδρίτης
- LIVE: Λίβερπουλ – Γαλατασαράι

