Νέα Υόρκη: Ένας περίπλοκος υδατάνθρακας, η πηκτίνη, μπορεί να βοηθήσει να εξηγήσουμε γιατί οι διατροφές που είναι πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά μπορούν να συντελέσουν σε μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο FASEB Journal.

Σε εργαστηριακά πειράματα που έκαναν ερευνητές από το Ινστιτούτο Διατροφικής Έρευνας στο Νόργουιτς της Μ. Βρετανίας, διαπίστωσαν ότι συγκεκριμένα συστατικά της πηκτίνης προσδένονται και ενδεχομένως αναστέλλουν μια πρωτεΐνη που πιστεύεται ότι διευκολύνει την εξάπλωση του καρκίνου σε όλο το σώμα.

Η μελέτη προσφέρει λοιπόν έναν ακόμη λόγο για την προσθήκη φρούτων και λαχανικών στην διατροφή μας ενώ έρχεται να ενισχύσει και παλαιότερες έρευνες που έχουν δείξει ότι τροποποιημένες μορφές της πηκτίνης μπορούν να συντελέσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Προηγούμενη μελέτη είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η τροποποιημένη πηκτίνη μπορεί να εξοντώσει ή προλάβει την εξάπλωση των κυττάρων του όγκου σε δοκιμαστικό σωλήνα. Η παρούσα μελέτη έρχεται να αναδείξει τον μηχανισμό δια του οποίου η πηκτίνη μπορεί να προσφέρει αντικαρκινική προστασία.

Ο Δρ Πάτρικ Γκάννινγκ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι συγκεκριμένα σάκχαρα στην πηκτίνη προσδένονται στην galectin-3, πρωτεΐνη στην επιφάνεια των κυττάρων του όγκου που τα βοηθά να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν σ’ όλο το σώμα.

Αυτή η πρόσδεση μπορεί να επιτρέψει στην πηκτίνη να αναστείλει την galectin-3 και επομένως να επιβραδύνει ή να αναστρέψει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

Υπάρχουν όμως ακόμη κάποια ερωτηματικά, όπως πως ο οργανισμός απορροφά τα συγκεκριμένα βιοενεργά κλάσματα εντός της πηκτίνης.

Η πηκτίνη συχνά χρησιμοποιείται ως παράγοντας πήξης σε μαρμελάδες και ζαχαρωτά, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι τα επεξεργασμένα προϊόντα φρούτων δεν έχουν μεγαλύτερες αντικαρκινικές ιδιότητες από τα φρέσκα προϊόντα.

health.in.gr