Λονδίνο: Οι άνθρωποι που καταβροχθίζουν το φαγητό τους διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να καταλήξουν υπέρβαροι, σύμφωνα με ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οσάκα μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 3.000 ατόμων και διαπίστωσαν ότι τα προβλήματα στα συστήματα σηματοδότησης του οργανισμού που δίνουν την εντολή της διακοπής κατανάλωσης τροφής, ευθύνονται εν μέρει για τα περιττά κιλά.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στη σχέση μεταξύ ταχύτητας κατανάλωσης τροφής, συναισθημάτων πληρότητας και περιττού βάρους. Περίπου οι μισοί των εθελοντών δήλωσαν ότι είχαν την τάση να τρώνε γρήγορα τα γεύματά τους.

Συγκριτικά με όσους δεν έτρωγαν γρήγορα, οι άνδρες που καταβρόχθιζαν την τροφή τους είχαν 84% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι και οι γυναίκες σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες.

Όσοι μάλιστα, εκτός από το καταβρόχθισμα έτειναν να τρώνε μέχρι να αισθανθούν χορτασμένοι, είχαν πάνω από τριπλάσιες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι γιατί η γρήγορη κατανάλωση της τροφής έχει αρνητική επίδραση στο βάρος μας. Παρεμβαίνει στο σύστημα σηματοδότησης που δίνει την εντολή στον εγκέφαλο να σταματήσει να τρώει επειδή το στομάχι αρχίζει να γεμίζει και να πρήζεται.

Όταν λοιπόν τρώμε γρήγορα το στομάχι γεμίζει πριν η γαστρική ανάδραση έχει την ευκαιρία να αρχίσει να αναπτύσσεται.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα γρήγορα γεύματα είναι μια συνήθεια που μαθαίνουμε από την βρεφική ηλικία και μπορεί να αναστραφεί, αν και τελικά μπορεί να αποδειχθεί μια δύσκολη διαδικασία.

Τελικά, επανερχόμαστε στην παλιά συμβουλή της μαμάς που λέει «μάσα την κάθε μπουκιά 20 φορές», καθώς η αργή κατανάλωση της τροφής μπορεί να έχει άμεση επίδραση στο σωματικό βάρος.

health.in.gr