Νέα Υόρκη: Τα άτομα που πάσχουν από οισοφάγο Barrett μπορεί να επωφεληθούν από την προσθήκη των μαύρων βατόμουρων στην καθημερινή διατροφή τους, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 6ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο για τα Σύνορα στη Πρόληψη του Καρκίνου.

Τα άτομα με οισοφάγο Barrett (χρόνιο ερεθισμό του οισοφάγου που προκαλείται από την παλινδρόμηση των γαστρικών υγρών) έχουν 30 με 40 φορές αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του οισοφάγου.

Η Δρ Λώρα Κρέστι του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο εξηγεί ότι «είναι γνωστό ότι η προσθήκη μαύρων βατόμουρων στην διατροφή ζώων αναστέλλει την εκδήλωση του χημικά επαγόμενου καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, του οισοφάγου και του παχέος εντέρου, κυρίως δια της μείωσης της βλάβης του DNA, της καρκινικής κυτταρικής ανάπτυξης και δεικτών του επιβλαβούς οξειδωτικού στρες. Οι ασθενείς με οισοφάγο Barrett βρίσκονται υπό αυξημένο οξειδωτικό στρες».

Η Δρ Κρέστι και οι συνεργάτες της ζήτησαν από 20 άνδρες και γυναίκες με οισοφάγο Barrett να φάνε 32-45 γραμμάρια (άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα) κατεψυγμένων και αποξηραμένων μαύρων βατόμουρων καθημερινά για 26 εβδομάδες. Η σύσταση των μαύρων βατόμουρων είναι υψηλή σε αντιοξειδωτικά όπως επίσης και σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες.

Μετά από 26 εβδομάδες, οι ασθενείς είχαν παρουσιάσει στατιστικά σημαντική μείωση των μέσων επιπέδων της 8-ισοπροστάνης στα ούρα, δείκτης οξειδωτικού στρες, όπως και της βλάβης στο DNA, δύο διαδικασίες που σχετίζονται με την εκδήλωση του οισοφάγου Barrett και τη εξέλιξη του σε καρκίνο του οισοφάγου.

Επιπλέον, στο 37% των ασθενών τα μαύρα βατόμουρα έτειναν να αυξάνουν την έκφραση των ιστολογικών επίπεδων του ενζύμου GSTpi, που αποτοξινώνει τα καρκινογόνα συστατικά. Το ένζυμο αυτό συχνά είναι μειωμένο στον ερεθισμένο ιστό του οισοφάγου Barrett συγκριτικά με τα επίπεδα που εντοπίζονται στον φυσιολογικό υγιή ιστό.

health.in.gr