Επιβεβαιώνεται η σχέση κόκκινου κρέατος και ορθοκολικού καρκίνου
Νέα Υόρκη: Τα άτομα που καταναλώνουν κόκκινο κρέας και κατεργασμένο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης ανασκόπησης επιστημονικών δεδομένων που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer.
Νέα Υόρκη: Τα άτομα που καταναλώνουν κόκκινο κρέας και κατεργασμένο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης ανασκόπησης επιστημονικών δεδομένων που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer.
Ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης με επικεφαλής τις Δρ Σουζάνα Λάρσον και Αλίσια Βολκ επανεξέτασαν 15 δημοσιευμένες μελέτες για το κόκκινο κρέας (στις οποίες περιλαμβάνονταν συνολικά 7.367 άτομα) και 14 μελέτες για το κατεργασμένο κρέας (στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 7.903 άτομα).
Συγκριτικά με τα άτομα που έτρωγαν ελάχιστη ποσότητα κόκκινου κρέατος, εκείνοι που έτρωγαν μεγάλες ποσότητες είχαν 28% αυξημένο κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου. Για το κατεργασμένο κρέας ο κίνδυνος ήταν περίπου 20%.
Οι άνδρες που έτρωγαν 120 γραμμάρια κόκκινου κρέατος ημερησίως είχαν 28% αυξημένο κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου και αυτοί που έτρωγαν 30 γραμμάρια κατεργασμένου κρέατος είχαν 9% αυξημένο κίνδυνο.
Τέλος, καταγράφηκε θετικός συσχετισμός μεταξύ και των δύο τύπων κρέατος και των δύο τύπων καρκίνου που αφορά το έντερο. Το κόκκινο κρέας πάντως ενίσχυε τον κίνδυνο κυρίως καρκίνου του ορθού.
health.in.gr
- Οδηγός για αρχάριους: Οι συμβουλές των δημιουργών του Stranger Things για να απολαύσεις καλύτερα τον 5ο κύκλο
- Τι είπε ο Σίμος μετά την ήττα από την Καϊράτ: «Θεωρώ ότι δεν κέρδισε η πιο ποιοτική ομάδα»
- Ο προϋπολογισμός στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών
- Ιαπωνία: Πιθανός ένας νέος σεισμός πάνω από 8 Ρίχτερ μετά τα 7,6
- Πώς «έκρυψαν» τη σύνδεση EYΠ – Predator
- Ανδρουλάκης από το μπλόκο της Καρδίτσας: Στεκόμαστε στο πλευρό των αγροτών και του δίκαιου αγώνα τους
