Νέα Υόρκη: Η σοκολάτα γάλακτος ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η σοκολάτα περιέχει πολλές ουσίες, οι οποίες δρουν ως διεγερτικά, όπως η θεοβρωμίνη, η φαιναιθυλαμίνη και η καφεΐνη. Οι ουσίες αυτές από μόνες τους έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνουν την εγρήγορση και προσοχή και η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να έχει διεγερτική επίδραση με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση των πνευματικών επιδόσεων.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Wheeling Jesuit της Δυτικής Βιρτζίνια με επικεφαλής τον Δρ Μπράιαν Ράουντενμπους ζήτησε από μια ομάδα εθελοντών να καταναλώσει σε τέσσερις διαφορετικές περιστάσεις 85 γραμμάρια σοκολάτας γάλακτος, 85 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας, 85 γραμμάρια χαρούπι και τίποτα (ομάδα ελέγχου).

Μετά από 15λεπτη περίοδο πέψης, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν μια ποικιλία νευροψυχολογικών τεστ σχεδιασμένων να καταγράψουν την πνευματική επίδοση, περιλαμβανομένης της μνήμης, της προσοχής, του χρόνου αντίδρασης και της επίλυσης προβλημάτων.

Τα σύνθετα σκορ λεκτικής και οπτικής μνήμης ήταν σημαντικά υψηλότερα μετά την κατανάλωση σοκολάτας γάλακτος συγκριτικά με τα υπόλοιπα. Επίσης η κατανάλωση μαύρης και σοκολάτας γάλακτος συσχετίστηκε με βελτιωμένο έλεγχο παρόρμησης και χρόνο αντίδρασης.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα συστατικά των τροφών συμβάλλουν στην έκκριση γλυκόζης και αυξημένη αιματική ροή, τα οποία αυξάνουν την γνωστική επίδοση.

health.in.gr