Οι λιπαρές τροφές καταστέλλουν το αίσθημα του κορεσμού
Νέα Υόρκη: Η υπερκατανάλωση τροφών με αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά κάνει τον οργανισμό να χάνει την ευαισθησία του στην ορμόνη που δίνει στον εγκέφαλο το αίσθημα του κορεσμού, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Nutrition.
Νέα Υόρκη: Η υπερκατανάλωση τροφών με αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά κάνει τον οργανισμό να χάνει την ευαισθησία του στην ορμόνη που δίνει στον εγκέφαλο το αίσθημα του κορεσμού, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Nutrition.
Ερευνητική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια με επικεφαλής τον Δρ Μιχάι Κοβάσα διαπίστωσε ότι αρουραίοι που ετράφησαν με δίαιτα αυξημένης περιεκτικότητας σε λιπαρά φάνηκε να χάνουν την ευαισθησία τους στην χολοκυστοκινίνη που δίνει στον οργανισμό το αίσθημα του κορεσμού, γεγονός που μπορεί να ισχύει και για τους ανθρώπους.
Η χολοκυστοκινίνη, εκκρίνεται από το λεπτό έντερο για να συμβάλει στην πέψη του λίπους και των πρωτεϊνών. Είναι επίσης μια εκ των «σημάτων ασφαλείας» που παράγει ο οργανισμός για να δώσει στον εγκέφαλο το αίσθημα του κορεσμού.
Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι αρουραίοι που ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σταμάτησαν να τρώνε ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά όταν τους χορηγήθηκε μια δόση χολοκυστοκινίνης. Δεν παρατηρήθηκε το ίδιο στα πειραματόζωα που ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε λιπαρά, τα οποία κατέληξαν να τρώνε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από το λιπαρό γεύμα.
Οι παρατηρήσεις αυτές δείχνουν ότι η διαρκής κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά μπορεί να απευαισθητοποιεί τον οργανισμό στο σήμα της χολοκυστοκινίνης να σταματήσει να τρώει.
Όπως εξηγεί ο Δρ Κοβάσα υπάρχουν σοβαροί λόγοι που τον κάνουν να πιστεύει ότι κάτι ανάλογο ισχύει και για τους ανθρώπους. Μάλιστα αναφέρθηκε σε μια μελέτη η οποία έδειξε ότι τα άτομα που υπεβλήθησαν σε δίαιτα με πολλά λιπαρά για δυο εβδομάδες σταδιακά ικανοποιούνταν όλο και λιγότερο από την κατανάλωση τέτοιων τροφών, και για να αντιμετωπίσουν το αίσθημα του ανικανοποίητου τελικά κατέληξαν να τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες.
health.in.gr
- Λαμπαδηδρόμος στην Αθήνα o γιατρός που ανακάλυψε φάρμακο για τον καρκίνο και είναι μέτοχος των Lakers
- Μερική απασχόληση: Ποιες χώρες έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη – Τι ισχύει για την Ελλάδα
- Πάνος Ρούτσι: Πώς έμαθε για τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη – Για αδιαφορία κατηγορεί την κυβέρνηση
- Κικίλιας: «Να ξυπνήσει η Ευρώπη, να ξανασχεδιαστούν πολιτικές» για τον πρωτογενή τομέα
- Ολυμπιακός: «Τρέλα» με Ελ Κααμπί στο αεροδρόμιο – Υπέγραψε memorabilia από τον τελικό του Conference League (vids)
- Κ. Καραμανλής: Οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι και δεκτικοί απέναντι στους αγρότες και κτηνοτρόφους


