71

Σε… ψυχροπολεμική περίοδο φαίνεται ότι εισέρχονται οι σχέσεις της Σερβίας-Μαυροβουνίου με την ΠΓΔΜ, εξαιτίας της φυλάκισης του μητροπολίτη Αχρίδας Ιωάννη.

Ο Σέρβος υπουργός Επενδύσεων, Βέλιμιρ Ίλιτς, έδωσε εντολή να κρατηθούν στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου δύο αεροπλάνα που είχε δανείσει ο εθνικός αερομεταφορέας της Σερβίας (JAT) στον αερομεταφορέα της ΠΓΔΜ (ΜΑΤ) πριν από δέκα χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ είχε απορρίψει την πρόταση του Ίλιτς για αποφυλάκιση του μητροπολίτη Ιωάννη, με αντάλλαγμα την παραγραφή όλων των χρεών του ΜΑΤ προς το σερβικό αερομεταφορέα.

Τη λήψη άμεσων μέτρων κατά της ΠΓΔΜ ζητούν και βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού, ενώ ακούγονται και ακραίες προτάσεις.

Χαρακτηριστικά, ο Μπόρις Καράιτσιτς, που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας και είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, μιλώντας στην εφημερίδα KURIR εξέφρασε την άποψη ότι, εάν δεν αποφυλακιστεί ο μητροπολίτης Ιωάννης, η Σερβία θα πρέπει να ανακαλέσει τον πρέσβη της από τα Σκόπια, αλλά και να προβεί στην αναθεώρηση της απόφασης για την αναγνώριση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, την οποία το 1995 έλαβε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς».


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ