31

Στη ριζική εκκαθάριση των ηγετικών στελεχών της Εθνικής Συμμαχίας (ΑΝ) -που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό Μπερλουσκόνι- προέβη τη Δευτέρα ο πρόεδρος του κόμματος και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Τζανφράνκο Φίνι.

«Ο πρόεδρος της ΑΝ, Τζανφράνκο Φίνι, έπαυσε τους αντιπροέδρους, τα μέλη του γραφείου του προεδρείου και τους περιφερειακούς συντονιστές» του κόμματος αναφέρεται σε ανακοίνωση της Εθνικής Συμμαχίας. Ο Φίνι προέβη στην κίνηση αυτή μετά την αμφισβήτηση που δέχθηκε από μεγάλη μερίδα των στελεχών του κόμματος.

Ο πόλεμος του Φίνι με τους «υπαρχηγούς» του άρχισε μερικές εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα της 12ης και 13ης Ιουνίου για την εξωσωματική γονιμοποίηση, όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής στην ψηφοφορία αυτή, αντίθετα από τη μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών του κόμματός του που πρότειναν την αποχή.

Αλλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην εφημερίδα Il Tempo και στο οποίο αναφερόταν μια συνομιλία τριών βασικών στελεχών του κόμματός του σε ένα μπαρ της Ρώμης.

«Είναι άρρωστος, δεν βλέπετε πως αδυνάτισε, τα χέρια του τρέμουν. Δεν ξέρω τι έχει, αλλά είτε θα γιατρευτεί είτε θα έχουμε προβλήματα. Υπ αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε στις εκλογές με τον Φίνι» είπε -σύμφωνα με την εφημερίδα- ο Ιγκνάσιο Λα Ρούσα, που θεωρείται δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος.

«Το πραγματικό ερώτημα είναι ποιος είναι σήμερα ο Φίνι. Πρέπει να πάμε να τον δούμε και να του πούμε: Τζανφράνκο ξύπνα. Αν αυτό δεν δουλέψει, δεν ξέρω, ας του δώσουμε σκαμπίλια, αλλά πρέπει να τον ταρακουνήσουμε» απάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος Αλτέρο Ματεόλι, ένα άλλο στέλεχος της AN, στην ίδια συνομιλία.

Οι τρεις άνδρες προσέφεραν τις παραιτήσεις τους στον Φίνι μετά τη δημοσίευση αυτού του άρθρου, προσθέτοντας πάντως πως οι δηλώσεις τους μεταφέρθηκαν αποσπασματικά και πως παραμένουν πιστοί στον αρχηγό.

Ο Φίνι φαίνεται πως σκέφτηκε μερικές ημέρες πριν αποφασίσει να παύσει την ηγεσία του κόμματος, να διορίσει ένα δημόσιο λειτουργό επικεφαλής του κινήματος και να συγκαλέσει για το τέλος του μήνα την εθνική ηγεσία του…

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό