38

Δεκαοκτάχρονος Παλαιστίνιος καμικάζι ανατινάχθηκε την Τρίτη έξω από εμπορικό κέντρο της ισραηλινής πόλης Νετάνια, σκοτώνοντας ακόμη δύο άτομα και τραυματίζοντας συνολικά περίπου 30 ανθρώπους.

Η ένοπλη οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης αυτοκτονίας, της πρώτης για περίπου τέσσερις μήνες. Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο καμικάζι τόνιζε: «Εξακολουθούμε να επιθυμούμε την ηρεμία, αλλά πρέπει να εκδικηθούμε για τις παραβιάσεις [της εκεχειρίας] από τους Ισραηλινούς».

Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, η επίθεση αυτή σχετίζεται με την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που είχε σημειωθεί μίση ώρα νωρίτερα στον εβραϊκό οικισμό Σαβέι Σομρόν στη Δυτική Όχθη, κοντά στη Νετάνια.

Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε την ενέργεια και κάλεσε όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις να τηρήσουν την εκεχειρία. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε την ενέργεια «ηλίθια» και υποσχέθηκε να τιμωρήσει τους υπαίτιους.

Την επίθεση καταδίκασε ο Λευκός Οίκος και ζήτησε από την Παλαιστινιακή Αρχή να κινητοποιηθεί για την εξάρθρωση των ένοπλων οργανώσεων.

«Τρομοκράτες επιχειρούν να εκτροχιάσουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην Μέση Ανατολή και όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν ένα βήμα μπροστά και να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία. Η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να δράσει για την εξάρθρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων και να σταματήσει την πραγματοποίηση επιθέσεων εξ αρχής» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν.

Σκληρή ήταν και η δήλωση του συμβούλου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, Ραανάν Γκισίν: «Ένα είναι το μάθημα από αυτό το περιστατικό και αυτό είναι ότι με τρομοκρατικές οργανώσεις δεν συζητάς, δεν υπογράφεις συμφωνίες. Τις πολεμάς».

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Σαούλ Μοφάζ συνεκάλεσε τους διοικητές του στρατού για να εξετάσουν την κατάσταση, ωστόσο δεν φαίνεται πιθανή η κατάλυση της εκεχειρίας.

Ο Αριέλ Σαρόν επιθυμεί να διατηρηθεί κάποια ηρεμία, για να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των εποίκων από τη Γάζα, ενώ η πολιτική επιβίωση του Μαχμούντ Αμπάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατήρηση της εκεχειρίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ