31

Οικονομική βοήθεια ύψους 50 εκατ. δολαρίων υποσχέθηκε στον Μαχμούντ Αμπάς ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά τη συνάντησή τους την Πέμπτη στο Λευκό Οίκο. «Τα κονδύλια αυτά θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των Παλαιστινίων στη Γάζα, όπου η ανεργία και η φτώχεια είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα» τόνισε ο Μπους.

«Προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι η [ισραηλινή] αποχώρηση από τη Γάζα θα είναι επιτυχία, οι ΗΠΑ θα συνεισφέρουν οικονομική βοήθεια 50 εκατ. δολαρίων στην Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία νέων οικισμών και υποδομών στη Γάζα» προσέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπους προανήγγειλε την αποστολή της υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα πριν ολοκληρωθεί η αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Γάζα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήρε τα μέτρα που λαμβάνει ο Μαχμούντ Αμπάς για τη δημοκρατία και προέβλεψε ότι οι Παλαιστίνιοι θα απορρίψουν τους υποψηφίους της οργάνωσης Χαμάς στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

«Κάνατε μία νέα αρχή σε ένα δύσκολο ταξίδι, που απαιτεί θάρρος και ηγετικές ικανότητες καθημερινά. Και θα κάνουμε αυτό το ταξίδι μαζί» είπε ο Μπους, απευθυνόμενος στον Παλαιστίνιο πρόεδρο. Επρόκειτο για την πρώτη επίσκεψη Παλαιστινίου ηγέτη στο Λευκό Οίκο επί προεδρίας Μπους.

Από την πλευρά του, ο Αμπάς διαβεβαίωσε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι η Παλαιστινιακή Αρχή παραμένει προσηλωμένη στην επιτυχή έκβαση της ισραηλινής αποχώρησης από τη Γάζα.

Την ίδια ώρα, κάλεσε τους Ισραηλινούς να σταματήσουν την κατασκευή του τείχους ασφαλείας και την ανάπτυξη των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη.

Υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους

Εξάλλου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε την υποστήριξή του στην ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. «Θεωρώ ότι οι Παλαιστίνιοι είναι ικανοί να κυβερνήσουν τον τόπο τους μόνοι τους και μάλιστα εν ειρήνη με τους γείτονές τους. Θεωρώ ότι οι Ισραηλινοί θα ωφεληθούν από την παρουσία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους» τόνισε ο Μπους.

Εξέφρασε δε, την πάγια θέση της Ουάσινγκτον ότι ο οδικός χάρτης για την ειρήνη είναι το μοναδικό μέσο που θα βοηθήσει στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Κάλεσε παράλληλα τους Ισραηλινούς να σταματήσουν την επέκταση των εποικισμών στη Δυτική Όχθη και να διαλύσουν όλους τους παράνομους εβραϊκούς οικισμούς.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση την οργάνωση Χαμάς και ότι ποτέ δεν μπορεί να επικρατήσει πραγματικά δημοκρατία εάν υφίστανται οργανώσεις που καταφεύγουν στη βία.

Δεν είπε τίποτα καινούριο ο Μπους, σχολιάζει το Ισραήλ

Οι δηλώσεις του Τζορτζ Ο.Μπους στη συνέντευξη Τύπου με τον Αμπάς «δεν ήταν ούτε νέες ούτε προκαλούν έκπληξη» σχολίασε Ισραηλινός αξιωματούχος.

«Οι δηλώσεις του προέδρου Μπους δεν είναι ούτες νέες ούτε προκαλούν έκπληξη για μας, εξέφρασαν μια προσπάθεια ισορροπίας» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Αναμέναμε ότι θα ακούσουμε από τον κ. Μπους ότι είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί ο οδικός χάρτης, καθώς και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το Ισραήλ, αλλά σημειώνουμε ότι δεν προσέφερε κανένα δώρο στους Παλαιστίνιους, τονίζοντας ότι πρέπει οπωσδήποτε να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία» προσέθεσε ο ίδιος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press