
«Υποχρεωμένη» η ΙΑΕΑ να παραπέμψει το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δηλώνουν οι ΗΠΑ
Για «ωμή» επιδίωξη απόκτησης πυρηνικών όπλων και εξαπάτηση της διεθνούς κοινότητας καταγγέλλει το Ιράν η κυβέρνηση Μπους, διαμηνύοντας πως η ΙΑΕΑ έχει υποχρέωση να παραπέμψει την Τεχεράνη ενώπιον του ΣΑ του ΟΗΕ για πιθανή επιβολή οικονομικών κυρώσεων.
51
Για «ωμή» επιδίωξη απόκτησης πυρηνικών όπλων και εξαπάτηση της διεθνούς κοινότητας καταγγέλλει το Ιράν η κυβέρνηση Μπους, διαμηνύοντας πως η ΙΑΕΑ έχει υποχρέωση να παραπέμψει την Τεχεράνη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για πιθανή επιβολή οικονομικών κυρώσεων. Επικρίσεις κατά του Ιράν και από την Ευρώπη.
Μία ημέρα αφότου η ΙΑΕΑ ανακοίνωσε πως το Ιράν αρνήθηκε την επιστροφή των επιθεωρητών στις -«ύποπτες για πυρηνικές δραστηριότητες- στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Παρσίν, οι Ηνωμένες Πολιτείες σκληραίνουν τη στάση τους διατυπώνοντας επιτακτικά το αίτημα παραπομπής της Τεχεράνης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας διαθέτει τη διεθνή νομική και πολιτική εξουσία που θα οδηγήσει το ζήτημα αυτό σε μία επιτυχή και ειρηνική επίλυση» επισημαίνει η Αμερικανίδα πρεσβευτής στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας Τζάκι Σάντερς σε ανακοίνωσή της που εστάλη στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Κυβερνητών της ΙΑΕΑ.
Η Τζάκι Σάντερς σημείωσε ακόμη πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «έχει επίσης την εξουσία να απαιτήσει και να επιβάλει αναστολή των ιρανικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον εμπλουτισμό ουρανίου και την επεξεργασία πλουτωνίου» -κίνηση στην οποία η Τεχεράνη έχει προχωρήσει οικειοθελώς, όπως επισημαίνει το Reuters.
«Το Συμβούλιο της ΙΑΕΑ δεν μπορεί να αγνοεί για πάντα τη θεσμική του υποχρέωση να προωθήσει το ζήτημα αυτό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» συνέχισε η Σάντερς για να συμπληρώσει ότι το Ιράν εξαπατά τη διεθνή κοινότητα και δεν συμμορφώνεται με τη διεθνή Συνθήκη κατά της Διασποράς των Πυρηνικών (NPT).
Η ίδια κατέληξε λέγοντας πως έπειτα από δύο χρόνια ερευνών η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δεν έχει ακόμη κατορθώσει να αποδείξει πως το Ιράν δεν εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες.
Επικρίσεις και από Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία
Επικριτική είναι και η ανακοίνωση των τριών ευρωπαϊκών δυνάμεων που ηγούνται της διπλωματικής προσπάθειας για την ειρηνική επίλυση της κρίσης με το Ιράν. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία επέκριναν την Τεχεράνη για την αθέτηση της δέσμευσης να αναστείλει πλήρως όλες δραστηριότητες που μπορούν να συσχετιστούν με την ανάπτυξη πηρηνικών όπλων.
Σε ανακοίνωση των τριών χωρών προς το Συμβούλιο Κυβερνητών της ΙΑΕΑ καλείται το Ιράν να σεβαστεί τις δεσμεύσεις του προς τη διεθνή κοινότητα. Βαρύτητα δίνεται και στο γεγονός ότι η Τεχεράνη φέρεται αποφασισμένη να περιορίσει τις επιθεωρήσεις του ΟΗΕ, οι οποίες κρίνονται απαραίτητες προκειμένου να αποδείξει η χώρα τις ειρηνικές της προθέσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τραμπ: Η εκεχειρία θα παραταθεί έως πέντε μέρες, λέει το Axios – Με τις βαλίτσες στο χέρι ο Βανς τελικά έμεινε σπίτι
- Στο 4,9% το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2025
- Η Σίντνεϊ Σουίνι «έφαγε πόρτα» στην ταινία Ο Διάβολος Φοράει Prada 2
- UEFA Champions League: Η ημιτελική φάση έρχεται στο MEGA
- Στην Ιταλία ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης για τον «Κήπο των Δικαίων» – Συνάντηση με τον Δήμαρχο Μιλάνου
- Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε εξέλιξη η συζήτηση για τις άρσεις ασυλίας 13 βουλευτών της ΝΔ – Αγωνία στο Μαξίμου

