31

Ανησυχία επικρατεί στην Ουάσινγκτον, αλλά και στην έδρα του ΟΗΕ για πιθανή εμπλοκή της Τουρκίας στο Ιράκ μετά τις εκλογές της Κυριακής. Η ανησυχία επιτάθηκε μετά τις δηλώσεις Ερντογάν περί «μη δημοκρατικών εκλογών» και για την ανάμειξη των Κούρδων στο Κιρκούκ.

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα σε εφημερίδες της Νέας Υόρκης, διαφαίνεται ότι οι προειδοποιήσεις της Αγκυρας για μαζική επιστροφή κουρδικών πληθυσμών στην πόλη Κιρκούκ του Βορείου Ιράκ δημιουργούν ένα νέο σκηνικό, με απρόβλεπτες συνέπειες στην περιοχή.

Ειδικότερα, οι εφημερίδες New York Times, Wall Street Journal και Newsday με σχετικές ανταποκρίσεις και αναλύσεις τις τελευταίες ημέρες επισημαίνουν ότι το μέλλον παραμένει αβέβαιο στο Ιράκ, τονίζοντας ότι ενδεχόμενη τουρκική επέμβαση στο βόρειο Ιράκ θα προκαλούσε αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή.

Περαιτέρω, θα παρακινούσε όμορες χώρες -όπως η Συρία και το Ιράν, που περιλαμβάνουν συμπαγείς κουρδικούς πληθυσμούς- να αποστείλουν δικά τους στρατεύματα στη χώρα.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία φαίνεται ότι προχωρεί στην αποστολή «προειδοποιητικών μηνυμάτων», ώστε να δικαιολογήσει τυχόν επέμβασή της σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, έστειλε επιστολή στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, επισείοντας την προσοχή του για τις «ανησυχητικές κινήσεις» των Κούρδων να μετατρέψουν τις επικείμενες εκλογές στο Ιράκ σε «δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του βόρειου τμήματος της χώρας».

Υποστηρίζει εξάλλου, ότι οι προσπάθειες για τη δημογραφική αλλαγή του Κιρκούκ συνεχίζονται μέσω της «παράνομης μεταφοράς πληθυσμών στις αμφισβητούμενες περιοχές και με την κατάληψη των περιοχών αυτών με τη βία».

Καταλήγοντας, σημειώνει ότι «το μέλλον του Ιράκ δεν μπορεί να σχεδιαστεί από ένα μέρος. Αυτοί που προωθούν ένα τέτοιο αποτέλεσμα, επενδύοντας στην ελπίδα ότι το Ιράκ μπορεί τελικά να μην καταφέρει να παραμείνει ενωμένο υπό τις παρούσες συνθήκες, πλανώνται οικτρά. Είμαι αισιόδοξος ότι το ιρακινό έθνος στο σύνολό του δεν θα επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο».

Δηλώσεις Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το Νταβός, όπου βρίσκεται για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, δήλωσε ότι οι εκλογές στο Ιράκ δεν θα είναι απολύτως δημοκρατικές και πρόσθεσε πως η εκλογική διαδικασία δεν θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της βίας, ούτε στη σταθεροποίηση της χώρας.

«Δεν είναι δυνατό να χαρακτηρίσεις αυτές τις εκλογές ως απολύτως δημοκρατικές. Όμως θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως μία διαδικασία μετάβασης στη Δημοκρατία» σημείωσε ο Ερντογάν.

«Δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν όλοι οι εκλογείς. Αυτό αποτελεί ένδειξη ορισμένων αρνητικών εξελίξεων για το μέλλον του Ιράκ» επισήμανε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Ερωτηθείς εάν οι εκλογές θα δώσουν την ευκαιρία για να εκτονωθεί η βία, ο Ερντογάν απάντησε αρνητικά και εξέφρασε την ανησυχία ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα οδηγήσει σε διχασμό στο Ιράκ, αφού η ψηφοφορία θα γίνει με βάση τα εθνοτικά χαρακτηριστικά.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι η Αγκυρα εμμένει στην ανάγκη να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ.

Ο μοχλός πίεσης της Αγκυρας στο Κιρκούκ…

Η πόλη αυτή του βορείου Ιράκ, που έχει πλούσια αποθέματα πετρελαίου, «μοιράζεται» μεταξύ Αράβων, Κούρδων και Τουρκομάνων του Ιράκ. Μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν στην περιοχή έχουν κατά καιρούς ξεσπάσει ταραχές μεταξύ Κούρδων και Τουρκομάνων.

Επικαλούμενη την προστασία των δικαιωμάτων των τουρκογενών Τουρκομάνων, η Αγκυρα παρεμβαίνει στις εξελίξεις στο βόρειο Ιράκ και έχει κατηγορήσει επανειλημμένως τις κουρδικές παρατάξεις του Ιράκ, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι αλλοίωσαν την πληθυσμιακή σύνθεση της πόλης μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν και την αποχώρηση από αυτή των αραβικών πληθυσμών που είχαν εγκατασταθεί με τη στήριξη του πρώην ιρακινού καθεστώτος.

Στο πλαίσιο αυτό, εστιάζεται η επιχειρηματολογία της Αγκυρας για πιθανή ανάμειξη στο βόρειο Ιράκ. Οι βαθύτερες αιτίες ασφαλώς είναι διαφορετικές…

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ