51

Σε μία ελπιδοφόρα πορείας πλεύσης έπειτα από 25 ολόκληρα χρόνια το σκληροπυρηνικό Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν απεφάνθη ότι οι γυναίκες μπορούν να θέτουν υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση του προεδρικού αξιώματος εφόσον διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα.

Η απόφαση του Συμβουλίου έρχεται να ξεκαθαρίσει την ασάφεια που επικρατεί επί σειρά ετών στο ιρανικό Σύνταγμα αναφορικά με το εάν οι γυναίκες έχουν δικαίωμα διεκδίκησης της προεδρίας. Το όλο ζήτημα έγγειται σε μία αραβική λέξη «rijal», η οποία μπορεί να ερμηνευθεί είτε ως άνδρες, είτε ως πολιτικές προσωπικότητες ανεξαρτήτως γένους.

Και δεδομένου ότι το Σύνταγμα ορίζει ότι ο πρόεδρος του Ιράν μπορεί να επιλεγεί μόνο μεταξύ «rijal», το Συμβούλιο απέρριπτε επί μία 25ετία τις γυναίκες, επιλέγοντας την «αρσενική» ερμηνεία της λέξης, δηλαδή ότι ο πρόεδρος της χώρας μπορεί να επιλεγεί μόνο μεταξύ ανδρών.

Εντούτοις, το Σάββατο το Συμβούλιο αναθεώρηση τη στάση του, ανακοινώνοντας πως «εάν διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα, και οι γυναίκες μπορούν να διεκδικήσουν την προεδρία». Αγνωστοι παραμένουν οι λόγοι που οδήγησαν το Συμβούλιο να αλλάξει τη στάση του, επισημαίνει το Associated Press.

Επισημαίνεται ότι οι προεδρικές εκλογές στο Ιράν έχουν οριστεί για τις 17 Ιουνίου, και ο μεταρρυθμιστής πρόεδρος Μοχαμάντ Χαταμί απαγορεύεται βάσει Συντάγματος να διεκδικήσει τρίτη θητεία στο αξίωμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ