Η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τη συχνότητα του μεταβολικού συνδρόμου
Νέα Υόρκη: Το μεταβολικό σύνδρομο φαίνεται ότι είναι λιγότερο συχνό μεταξύ των ατόμων που καταναλώνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ, σύμφωνα με νεότερη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.
Νέα Υόρκη: Το μεταβολικό σύνδρομο φαίνεται ότι είναι λιγότερο συχνό μεταξύ των ατόμων που καταναλώνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ, σύμφωνα με νεότερη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.
Ερευνητική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου της Βοστόνης με επικεφαλής τον Δρ Μάθιου Φρέιμπεργκ ανέλυσε στοιχεία που αφορούσαν 8.125 άτομα που συμμετείχαν στην μελέτη «Third National Health and Nutrition Examination Survey».
Οι συμμετέχοντες εκτιμήθηκαν αναφορικά με την κατανάλωση αλκοόλ και για κάθε στοιχείο του μεταβολικού συνδρόμου δηλαδή:
α) τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή χώρα, τόση ώστε η περίμετρος μέσης να ξεπερνά τα 102 εκατοστόμετρα στους άνδρες ή τα 88 στις γυναίκες
β) τη συγκέντρωση τριγλυκεριδίων στο αίμα μεγαλύτερη από 150 mg/dl
γ) τα επίπεδα HDL (η ‘καλή’ χοληστερόλη) κάτω από 40 mg/dl στους άνδρες ή 50 στις γυναίκες
δ) την αρτηριακή πίεση που υπερβαίνει τα 130/80 mmHg και
ε) τη συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα (μετά από νηστεία) μεγαλύτερη από 110 mg/dl.
Συνολικά, το 60% των ατόμων ήταν εν ενεργεία πότες, δηλαδή έπιναν τουλάχιστον ένα αλκοολούχο ποτό μηνιαίως. Η ποσόστωση ήταν υψηλότερη μεταξύ των ανδρών (66%) συγκριτικά με τις γυναίκες (50%).
Το μεταβολικό σύνδρομο ήταν ελαφρώς πιο συχνό μεταξύ των γυναικών (23%) συγκριτικά με τους άνδρες (22%).
Από την επεξεργασία των δεδομένων οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι εν ενεργεία πότες είχαν 43% λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο συγκριτικά με άτομα που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ.
Αφού έλαβαν υπόψη την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα/φυλή, το μορφωτικό επίπεδο, το εισόδημα, τη χρήση καπνού, τη σωματική δραστηριότητα και τη διατροφή, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν 1-19 αλκοολούχα ποτά το μήνα είχαν μείωση του κινδύνου κατά 35% και εκείνοι που έπιναν περισσότερα από 20 ποτά μηνιαίως είχαν 66% χαμηλότερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου.
Ωστόσο, το όφελος προέκυπτε μόνο από την κατανάλωση μπίρας και κρασιού.
Η κατανάλωση αλκοόλ φάνηκε να βελτιώνει τρεις παραμέτρους του μεταβολικού συνδρόμου ιδιαιτέρως: τη συγκέντρωση τριγλυκεριδίων στο αίμα, τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή χώρα και τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης.
health.in.gr
- Η ρουμάνικη εφορία στο κυνήγι των influencers
- Αίτημα για κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Δήμου Επιδαύρου λόγω Byron
- Συνταγή: Λουκουμάδες
- Θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε Κίνα – Ιαπωνία με κινεζικά μαχητικά να «λοκάρουν» παρατεταμένα ιαπωνικά
- Το crypto θαύμα του Έρικ Τραμπ: Πώς πολλαπλασίασε την περιουσία του σε έναν χρόνο
- Wall Street: Μια νέα «αγαπημένη» μετοχή της (ξανά)ανακάλυψαν οι billionaires


