Νέα Υόρκη: Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν έναν τρόπο να εμπλουτίζουν με ω-λιπαρά οξέα τα φυτά, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη δράση των τελευταίων ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Nature Biotechnology.

Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Bath της Βρετανίας κατάφεραν να επιφέρουν γενετικές μεταλλάξεις σε ένα κάρδαμο και να το εμπλουτίσουν με ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, η ευεργετική δράση των οποίων τόσο κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων, όσο και υπέρ της λειτουργίας του εγκεφάλου και της όρασης είναι γνωστή και από παλαιότερες μελέτες.

Οι ερευνητές παρέλαβαν γονίδια από φύκια και μανιτάρια και τα τοποθέτησαν σε μια ποικιλία κάρδαμου. Τα γενετικά τροποποιημένα φυτά που πρέκυψαν από τη διαδικασία έμοιαζαν πολύ με το κοινό κάρδαμο, ωστόσο περιείχαν πολλούς διαφορετικούς τύπους ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων.

Οι Βρετανοί επιστήμονες τόνισαν πως παρά την επιτυχημένη προσπάθειά τους, τα εν λόγω μεταλλαγμένα φυτά δεν πρόκειται να είναι σύντομα διαθέσιμα στο ευρύ κοινό, παρά μόνο έπειτα από περαιτέρω έρευνα, με στόχο να διασφαλιστεί πως το επιστημονικό επίτευγμα είναι απολύτως ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία.

Άλλες φυσικές πηγές λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο κολιός, οι σαρδέλες και ο ξιφίας, ενώ από τα φυτικά προϊόντα πολύτιμη πηγή είναι τα φυτικά έλαια, όπως το λάδι σόγιας.

health.in.gr