Ουάσιγκτον: Οι άνθρωποι τρώνε περισσότερο όσο τους προσφέρεται μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού, γεγονός που οδηγεί σε ολοένα περισσότερα κρούσματα παχυσαρκίας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Obesity Research.

Ομάδα ερευνητών από το Κολέγιο Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια επισημαίνει πως πολλά άτομα δεν είναι ικανά να διακρίνουν πότε έχουν φάει πολύ ή πότε η μερίδα στο πιάτο τους είναι μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη, γεγονός που τους οδηγεί να τρώνε ανεξέλεγκτα.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση ατόμα που σύχναζαν σε ένα εστιατόριο και κάποιες ημέρες αύξαναν κατά 50% την ποσότητα ενός συνηθισμένου πιάτου που έτρωγαν. Επιπλέον, ζήτησαν από τους πελάτες να αξιολογήσουν το βαθμό ικανοποίησης που αντλούσαν από την κατανάλωση της εν λόγω μερίδας καθώς και να αναφέρουν πόσο χορτασμένοι ένιωθαν.

Όπως διαπιστώθηκε, τα άτομα της μελέτης έτρωγαν σχεδόν το σύνολο της μεγαλύτερης μερίδας και έπαιρναν κατά μέσο όρο περίπου 172 θερμίδες επιπλέον, ενώ κατανάλωναν μεγάλο μέρος και των συνοδευτικών πιάτων που ήταν επίσης αυξημένα. Το εκπληκτικό, όμως, ήταν πως όλοι δήλωναν εξίσου ικανοποιημένοι από το μέγεθος της μερίδας, είτε ήταν κανονική είτε μεγάλη.

«Είναι αναγκαίο οι άνθρωποι να ελέγχουν τις ποσότητες φαγητού που καταναλώνουν, διαφορετικά τα κρούσματα παχυσαρκίας θα γίνονται ολοένα περισσότερα», επισημαίνει η Δρ Μπάρμπαρα Ρολς επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

health.in.gr