Νέα Υόρκη: Η διατροφή που είναι μέτρια σε λιπαρά και πλούσια σε γαλακτοκομικά, φρούτα και λαχανικά αποτελεί την ιδανική «συνταγή» για την αποτροπή της παιδικής παχυσαρκίας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Καρδιολογικής.

Η Δρ Λιν Μουρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης στο πλαίσιο μελέτης 106 οικογενειών, διαπίστωσε ότι τα παιδιά που απέκτησαν τις μεγαλύτερες ποσότητες σωματικού λίπους ενώ μεγάλωναν ήταν εκείνα που ακολουθούσαν διαιτολόγιο πλούσιο σε χαμηλά ή υψηλά λιπαρά.

Ειδικότερα, παρατήρησε πως τα παιδιά που προσέλαβαν ποσοστό μικρότερο του 30% των συνολικών θερμίδων τους από λίπη απέκτησαν μακροπρόθεσμα μικρότερο σωματικό λίπος, ωστόσο η μέτρια κατανάλωση λιπαρών τροφών ήταν εκείνη που απέδωσε τα ευεργετικότερα αποτελέσματα όσον αφορά τη διατήρηση μιας λεπτής σιλουέτας.

Επιπλέον, όσα παιδιά κατανάλωναν μέτριες ποσότητες γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων απέκτησαν λιγότερο σωματικό λίπος σε σχέση με όσα κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες των εν λόγω προϊόντων, κάτι που παρατηρήθηκε επίσης στα φρούτα και στα λαχανικά αλλά σε μικρότερη έκταση.

Όσον αφορά τα αίτια που καθιστούν τη μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων αποτρεπτική της παχυσαρκίας, οι ερευνητές τα αποδίδουν στην ιδιότητα του ασβεστίου να επενεργεί στις ορμόνες που βοηθούν στην αποθήκευση των θερμίδων ως λίπους.

health.in.gr