
Θρήνος στο βόρειο Ιράκ μετά τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας
Βυθισμένο στο πένθος είναι το βόρειο Ιράκ, μετά τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στα γραφεία του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (ΚDP) και της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK), στην πόλη Αρμπίλ. Για «άνανδρα χτυπήματα» μίλησε ο Π.Μπρέμερ.
43
Βυθισμένο στο πένθος είναι από την Κυριακή το βόρειο Ιράκ, μετά τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στα γραφεία του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (ΚDP) και της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK), στην πόλη Αρμπίλ.
Από τις επιθέσεις σκοτώθηκαν 56 άνθρωποι και τουλάχιστον 200 τραυματίστηκαν, ενώ μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται και υψηλόβαθμα στελέχη των δύο κουρδικών κομμάτων.
Καταδικάζοντας τα χτυπήματα αυτοκτονίας, ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ Πολ Μπρέμερ έκανε λόγο για «άνανδρες επιθέσεις εναντίον αθώων ανθρώπων», που είχαν στόχο «τις αρχές του δημοκρατικού πλουραλισμού στο Ιράκ».
Όπως μετέδωσε το BBC, οι Κούρδοι αξιωματούχοι εικάζουν ότι πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται η Αλ Κάιντα και προσκείμενες σε αυτήν τρομοκρατικές οργανώσεις, και εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί δραματικά.
Οι επιθέσεις κατάφεραν βαρύ πλήγμα στα δύο κόμματα και τις ηγεσίες τους, την ώρα που διεξάγονται κρίσιμες συνομιλίες εν όψει της εγκατάστασης προσωρινής ιρακινής κυβέρνησης.
Σύμφωνα, όμως, με το Reuters, οι επικεφαλής των δύο κομμάτων, σε ανακοινώσεις που εξέδωσαν μετά τις επιθέσεις, εκφράζουν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν στενά για τη δημιουργία ενός ισχυρού ομοσπονδιακού ιρακινού κράτους και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
«Αυτές οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι ενάντια στην ενότητα των δύο διοικήσεών μας, για την οποία έχουμε συμφωνήσει. Οι δυο μας, μαζί με τα άλλα δημοκρατικά κόμματα, πρέπει να συνεργαστούμε ώστε να δοθεί ένα τέλος στα τρομοκρατικά χτυπήματα» αναφέρει σε επιστολή του προς τον ηγέτη του PUK, Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο επικεφαλής του KDP, Μασούντ Μπαρζανί.
Απαντώντας, ο Τζ.Ταλαμπανί υποσχέθηκε «πλήρη συνεργασία» με στόχο τη δημιουργία «αυτόνομης κουρδικής κυβέρνησης» σε ένα «δημοκρατικό, ομοσπονδιακό Ιράκ».
Οι υποσχέσεις συνεργασίας έρχονται από δύο ανθρώπους που στο παρελθόν υπήρξαν σκληροί αντίπαλοι, παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις τους να εργαστούν από κοινού για το συμφέρον του κουρδικού λαού.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Εξακόσια άτομα αφέθηκαν στην ηδονή ενός δημόσιου φιλιού – «Μετά την πανδημία έμοιαζε απαγορευμένο»
- Νεκρός άνδρας που έπεσε από μπαλκόνι δευτέρου ορόφου στου Ζωγράφου
- Νεκρός εργάτης σε βιομηχανία στη Χαλκίδα – Καταπλακώθηκε από φορτηγό
- Το κομμουνιστικό Βιετνάμ στρέφεται στους influencer και την ΑΙ για μια νέα εποχή προπαγάνδας
- Στις Ένοπλες Δυνάμεις η έρευνα για το drone που εντοπίστηκε στη Λευκάδα – Τα ερωτήματα της έρευνας
- Ελεύθεροι οι όμηροι που κρατούνταν σε τράπεζα στη Γερμανία – Διέφυγαν οι δράστες

