53

Με την ειρηνική παράδοση των περίπου 300 στρατιωτών, τερματίστηκε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) η στάση που εκδηλώθηκε στην πρωτεύουσα των Φιλιππινών, και διήρκεσε περίπου 19 ώρες.

Η πρόεδρος της χώρας Γκλόρια Μακαπάγκαλ Αρόγιο, σε τηλεοπτικό διάγγελμά της, ανακοίνωσε ότι οι στασιαστές επιστρέφουν στους στρατώνες τους, αφού αφόπλισαν τα εκρηκτικά με τα οποία είχαν παγιδέψει εμπορικό κέντρο στη Μανίλα, το οποίο βρισκόταν κοντά σε συγκρότημα πολυκατοικιών.

Η Αρόγιο σημείωσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα, βάσει της στρατιωτικής νομοθεσίας, και οι πέντε αξιωματικοί που συμμετείχαν στη στάση και θεωρούνται οι αρχηγοί της συνομωσίας «θα αντιμετωπίσουν όλες τις συνέπειες των πράξεών τους».

Χαμογελώντας, η πρόεδρος της χώρας έκανε λόγο για «νίκη της Δημοκρατίας», και σημείωσε: «Διαβεβαιώνω τον κόσμο ότι αυτό το γεγονός με κανέναν τρόπο δεν πλήττει την εθνική ασφάλεια και την πολιτική σταθερότητα της χώρας μας».

Οι στασιαστές είχαν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να πραγματοποιήσουν πραξικόπημα, είχαν καταγγείλει διαφθορά της κυβέρνησης, και είχαν ζητήσει την παραίτηση της Αρόγιο.

Της παράδοσης των στασιαστών προηγήθηκαν ώρες διαπραγματεύσεων και δύο τελεσίγραφα της κυβέρνησης, με τα οποία οι καταληψίες του εμπορικού κέντρου προειδοποιούνταν για χρήση βίας από τις Αρχές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press