53

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σερβίας Μλάντιαν Ντίνκιτς παρέδωσε την Πέμπτη στη Δικαιοσύνη έγγραφο, βάσει του οποίου δύο στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Ζόραν Ζίβκοβιτς κατηγορούνται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Οι κατηγορίες αφορούν τον σύμβουλο του Ζίβκοβιτς για θέματα των μυστικών υπηρεσιών Ζόραν Ζνιούσεβιτς και ο πρώην επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου και επικεφαλής της υπηρεσίας για την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών της χώρας Νεμάνια Κόλεσαρ.

Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο Ντίνκιτς το σχετικό έγγραφο συνέταξε η αστυνομία της Ουγγαρίας, και είχε παραδωθεί στα τέλη Ιουνίου στον υπουργό Εσωτερικών της χώρας Ντούσαν Μιχαήλοβιτς, ο οποίος προσπάθησε να το αποκρύψει.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος πραγματοποιούσαν οι εταιρείες Myron Sales με έδρα στις Σεϋχέλες και η Lennay Control Ltd με έδρα στην Κύπρο.

«Σύμφωνα με την ουγγρική αστυνομία, το γραφείο του Ζίβκοβιτς εμπλέκεται στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» σημείωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

«Είναι πρόδηλο πλέον γιατί, παρ όλες τις προειδοποιήσεις μου, δεν έγινε τίποτε μέχρι σήμερα στα πλαίσια της μάχης κατά του ξεπλύματος χρημάτων: ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για τις μυστικές υπηρεσίες εμπλέκεται σε αυτό, και ο υπουργός Εσωτερικών αποκρύπτει τις αποδείξεις από τον Εισαγγελέα και τον πρωθυπουργό» υπογράμμισε.

Ο Μλάντιαν Ντίνκιτς διορίσθηκε διοικητής της Κεντρικής Τραπέζης μετά από την πτώση του καθεστώτος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον Οκτώβριο του 2000. Επίσης αποτελεί ηγετική φυσιογνωμία του αντιπολιτευόμενου κόμματος G-17, στο οποίο προεδρεύει ο Μίρολιουμπ Λάμπους πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό