53

Την υποστήριξή του προς τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο Τάμπο Μπέκι, ως τον κατάλληλο άνθρωπο για να συμβάλει στην επίλυση της πολιτικής και οικονομικής κρίσης της Ζιμπάμπουε, εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο.Μπους, μετά από τη συνάντηση των δύο ηγετών.

Όπως μετέδωσε το Reuters, με τη συνάντηση Μπους – Μπέκι, που διεξήχθη σε θερμό κλίμα, φαίνεται να ενισχύονται οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Νοτίου Αφρικής, που είχαν πληγεί, λόγω των επικρίσεων της Πρετόρια για την αμερικανική επιχείρηση στο Ιράκ.

Σχετικά, δε, και με το γεγονός ότι σε διάγγελμά του είχε χρησιμοποιήσει ψευδείς πληροφορίες για απόκτηση ουρανίου από το Νίγηρα εκ μέρους του Ιράκ, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τη βεβαιότητά του ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν κίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη, καθώς και ότι η απόφασή του (για την επέμβαση) ήταν ορθή.

Ο Τζ.Ο.Μπους συζήτησε με τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο το πρόβλημα που έχει ανακύψει στη Λιβερία, καθώς και για την αντιμετώπιση του AIDS, και θέματα εμπορίου.

Ο Τάμπο Μπέκι άσκησε πίεση στον Αμερικανό πρόεδρο για την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στη Λιβερία. Ο Τζ.Ο.Μπους υποσχέθηκε «να εμπλακεί», λέγοντας ότι τώρα εξετάζει το βαθμό εμπλοκής στην υπόθεση.

Όσον αφορά στο θέμα της κρίσης στη Ζιμπάμπουε -για το οποίο οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι απειλεί την ισορροπία της περιοχής- οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν ότι υπάρχει κοινός στόχος για την επίλυση του προβλήματος. «Ο κ. Μπέκι εκτιμά ότι σημειώνει πρόοδο. Πιστεύω ότι μπορεί να είναι ένας ειλικρινής διαμεσολαβητής» σημείωσε ο Τζ.Ο.Μπους.

Η Ουάσινγκτον τάσσεται υπέρ της άμεσης απομάκρυνσης του Ρόμπερτ Μουγκάμπε προκειμένου να δοθεί τέλος στην πολιτική και οικονομική κρίση που διανύει η χώρα. Η Πρετόρια από πλευράς της, συμφωνεί κατ ιδίαν, εντούτοις δημοσίως τάσσεται υπέρ μίας πιο λεπτής διπλωματικής προσέγγισης.

Η περιοδεία του Αμερικανού προέδρου στην Αφρική θα συνεχιστεί στην Μποτσουάνα, την Ουγκάντα και τη Νιγηρία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ