Υπαρκτός ο κίνδυνος υπονατριαιμίας κατά την άσκηση
Λονδίνο: Οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων μπορεί να θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο πίνοντας μεγάλες ποσότητες νερού, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσίευσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC.
Λονδίνο: Οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων μπορεί να θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο πίνοντας μεγάλες ποσότητες νερού, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσίευσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC.
Όλοι γνωρίζουμε τους κινδύνους που προκύπτουν από την αφυδάτωση και την ανάγκη για κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, αλλά η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σε συνδυασμό με την απώλεια νατρίου, μπορεί να προκαλέσει υπονατριαιμία.
Μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι ερασιτέχνες δρομείς και σε καμιά περίπτωση οι επαγγελματίες μαραθωνοδρόμοι. Τα άτομα που γυμνάζονται μια ή δυο ώρες στο γυμναστήριο δεν κινδυνεύουν από τη υπονατριαιμία διότι ο χρόνος άθλησης είναι μικρός και έτσι δεν καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες νερού.
Ωστόσο, επειδή η ανησυχία για την υπονατριαιμία αυξάνεται σταδιακά, το Αμερικανικό Τμήμα για την Άθληση εξέδωσε νέες κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τις μεγάλες αποστάσεις.
Ο Δρ Ντέιβιντ Μάρτιν ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια μελέτησε τους ιατρικούς φακέλους ερασιτεχνών αθλητών από το 1985 και βρήκε 70 περιπτώσεις υπονατριαιμίας και πολύ λιγότερες περιπτώσεις αφυδάτωσης.
Μιλώντας στο BBC επεσήμανε ότι «ανησυχούμε πολύ για τον αυξανόμενο αριθμό των ατόμων που ασχολούνται με το τρέξιμο και οι οποίοι δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Να πίνουν πολύ νερό, να μην πίνουν καθόλου; Να κουβαλάνε πάντα νερό μαζί τους για να μην αφυδατωθούν; Όλα αυτά τα ερωτήματα είναι λάθος».
Ο Δρ Νταν Τάνσταλλ-Πίντοου, καρδιολόγος στο Νοσοκομείο του Αγίου Βαρθολομαίου στο Λονδίνο. συμπληρώνει ότι «μόνο οι επαγγελματίες δρομείς έχουν ανάγκη από μεγάλες ποσότητες νερού διότι τρέχουν για πολλές ώρες. Το τρέξιμο στο γυμναστήριο ή σε κάποιο αθλητικό χώρο είναι τελείως διαφορετική υπόθεση».
health.in.gr
- Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-0: Σπουδαία νίκη για τους Βάσκους του Βαλβέρδε
- Η πλούσια Αρκτική μήλον της έριδος για ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία
- Τραγωδία στη Γαλλία: Τέσσερις νεαροί Πορτογάλοι σκοτώθηκαν σε τροχαίο κοντά στα σύνορα με την Ελβετία
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]
- Ίντερ Μαϊάμι – Βανκούβερ Γουάιτκαπς 3-1: Πρωταθλητής MLS ο Λιονέλ Μέσι (pic)
- «Βόμβες» από Σαλάχ για Σλοτ και διοίκηση της Λίβερπουλ: «Το κλαμπ με… πετάει στις ρόδες του λεωφορείου»


