Τα βιολογικά τρόφιμα συμβάλλουν στην πρόληψη των νεοπλασιών
Νέα Υόρκη: Τα βιολογικά ή οργανικά τρόφιμα ίσως περιέχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις ουσιών που συμβάλλουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση των κακοηθειών υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Νέα Υόρκη: Τα βιολογικά ή οργανικά τρόφιμα ίσως περιέχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις ουσιών που συμβάλλουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση των κακοηθειών υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Οργανικά τρόφιμα χαρακτηρίζονται εκείνα που έχουν αναπτυχθεί και ωριμάσει χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων και βοτανίσματος.
Σε έρευνα που διεξήγαγε η Δρ Άλισον Μίτσελ με τη βοήθεια επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, διαπίστωσε ότι τα οργανικά τρόφιμα περιέχουν από 19 έως 60% περισσότερα φλαβονοειδή συγκριτικά με τα προϊόντα στα οποία γίνονται βελτιώσεις με τη χρήση φυτοφαρμάκων και άλλων μεθόδων.
Είναι γνωστό ότι τα φλαβονοειδή τα οποία περιέχονται εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά, στο κόκκινο κρέας και το τσάι, καταπολεμούν την οξείδωση, μια διαδικασία κατά την οποία παρατηρείται συγκέντρωση ελεύθερων ριζών στον ανθρώπινο οργανισμό.
Ωστόσο η οξείδωση μπορεί να προκληθεί και από εξωτερικούς παράγοντες όπως το κάπνισμα, ή από παράγοντες που επηρεάσουν τα κύτταρα. Μάλιστα έχει ενοχοποιηθεί για αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων, εγκεφαλικού επεισοδίου και αρκετά άλλα νοσήματα.
Η ομάδα της Δρ Μίτσελ προκειμένου να διαπιστώσει αν η περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή στα φρούτα και τα λαχανικά επηρεάζεται από τις καλλιεργητικές τεχνικές συνέκρινε την περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή στις φράουλες, το καλαμπόκι και σε μια ποικιλία μούρων.
Τα δείγματα είχαν καλλιεργηθεί χωρίς καθόλου φυτοφάρμακα, λίπασμα και βοτάνισμα, μόνο με λίπασμα και τέλος με τη συνήθη πρακτική (φυτοφάρμακα, λίπασμα και βοτάνισμα).
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων έδειξαν ότι τα επίπεδα των φλαβονοειδών ήταν 59% υψηλότερα στο καλαμπόκι που είχε καλλιεργηθεί μόνο με λίπασμα συγκριτικά με το καλαμπόκι που είχε καλλιεργηθεί συμβατικά.
Τα μούρα και οι φράουλες που είχαν καλλιεργηθεί με ή χωρίς λίπασμα περιείχαν περίπου 50% και 19% αντίστοιχα περισσότερα φλαβονοειδή συγκριτικά με τα προϊόντα που είχαν καλλιεργηθεί συμβατικά.
Με δηλώσεις της στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters η Δρ Μίτσελ επεσήμανε ότι τα φυτά χρησιμοποιούν τα φλαβονοειδή ως μηχανισμό προστασίας από εξωτερικούς παράγοντες.
«Άρα είναι λογικό το ποσοστό των φλαβονοειδών να αυξάνεται όταν άλλοι προστατευτικοί παράγοντες (π.χ. φυτοφάρμακα) απουσιάζουν», σημειώνει η Δρ Μίτσελ.
Ωστόσο ο Δρ Ράι Μακ Άλιστερ της Ένωσης Αγροτικών Παραγωγών CorpLife America αμφισβητεί τα αποτελέσματα της μελέτης διότι όπως επισημαίνει δεν διευκρινίζεται ποιοι τύποι φλαβονοειδών είναι παρόντες και σε ποιους καρπούς.
«Αυτή η παράμετρος είναι σημαντική διότι δεν έχουν όλα τα φυτά τους ίδιους αμυντικούς μηχανισμούς, μερικοί εκ των οποίων μάλιστα είναι επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό», τόνισε.
«Επίσης παραμένει αδιευκρίνιστο κατά πόσο οι διαφορές που εντοπίστηκαν στην περιεκτικότητα των φλαβονοειδών εξακολουθούν να υφίσταται και κατά το στάδιο της κατανάλωσης, όπου τελικά προκύπτει το όφελος για τον καταναλωτή», κατέληξε ο Δρ Μακ Άλιστερ.
health.in.gr
- Wall Street: Μια νέα «αγαπημένη» μετοχή της (ξανά)ανακάλυψαν οι billionaires
- Προεδρικές εκλογές στην Ονδούρα: Ο ΟΑΚ ζητεί «επιτάχυνση» της καταμέτρησης
- Αλγερία: 14 νεκροί, 34 τραυματίες σε τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη λεωφορείο
- Νομικό μέτωπο από Costco, Revlon και Kawasaki κατά των δασμών Τραμπ
- Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ

