
Τον πρώτο ηγέτη της Σερβίας – Μαυροβουνίου καλείται να εκλέξει η ομοσπονδιακή Βουλή
Περίπου ένα μήνα μετά την ανακήρυξη της Σερβίας - Μαυροβουνίου ως ιστορικής συνέχειας της Γιουγκοσλαβίας, τα μέλη της ομοσπονδιακής Βουλής καλούνται να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο. Όλα δείχνουν ότι ο Μαυροβούνιος Σβ.Μάροβιτς θα είναι ο πρώτος ηγέτης.
30
Περίπου ένα μήνα μετά την ανακήρυξη της Σερβίας – Μαυροβουνίου ως ιστορικής συνέχειας της Γιουγκοσλαβίας, τα μέλη της ομοσπονδιακής Βουλής καλούνται να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο. Όλα δείχνουν ότι ο Μαυροβούνιος Σβέτοβαρ Μάροβιτς θα είναι ο πρώτος ηγέτης της νέας κρατικής οντότητας.
Όπως μετέδωσε το BBC, τo Σύνταγμα του νέου κράτους προβλέπει ότι σε περίπτωση που στο προεδρείο της ομοσπονδιακής Βουλής εκλεγεί Σέρβος, τη θέση του προέδρου της νέας οντότητας πρέπει να καταλάβει Μαυροβούνιος.
Μετά την εκλογή του ο πρόεδρος θα σχηματίσει το ενιαίο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από πέντε υπουργούς.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του βρετανικού δικτύου στο Βελιγράδι, η νέα κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει πλήθος προβλημάτων, τόσο στον οικονομικό όσο και στον πολιτικό τομέα.
Οι δύο δημοκρατίες της Σερβίας και του Μαυροβουνίου χρησιμοποιούν διαφορετικά νομίσματα -δηνάρια στη Σερβία και ευρώ στο Μαυροβούνιο- και η εναρμόνιση των δύο οικονομιών θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Επιπλέον, το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου δεν φαίνεται να έχει διευθετηθεί πλήρως, δημιουργώντας προβλήματα στις σχέσεις του Βελιγραδίου με την Πρίστινα.
Υπενθυμίζεται ότι σε διάστημα τριών χρόνων, Σερβία και Μαυροβούνιο θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας τους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Λίβανος: 12 νεκροί, ανάμεσά τους ένα παιδί, σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς παρά την εκεχειρία
- Μεξικό: Τουλάχιστον 11 νεκροί και 30 τραυματίες σε ανατροπή λεωφορείου
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Χεράτα» και… πέτσινα πτυχία
- Καύσιμα σε ράλι τιμών: Το αμερικανικό road trip γίνεται πολυτέλεια
- Τα… κατορθώματα του Τραμπ στο μέτωπο του πληθωρισμού
- Λιντς Γιουνάιτεντ- Μπέρνλι 3-1: «Άλμα» παραμονής για τα «παγώνια»


