
Σκληρές δηλώσεις Σαντάμ την ώρα που ενισχύεται η παρουσία των ΗΠΑ στον Κόλπο
Ο Σαντάμ Χουσεΐν υποστήριξε ότι η χώρα του θα νικήσει σε περίπτωση πολέμου με τις ΗΠΑ, οι οποίες πάντως ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή του Κόλπου με επιπλέον 60.000 άνδρες. Συνεχίζεται η καταστροφή των απαγορευμένων ιρακινών πυραύλων Al Samoud.
37
Ο πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν υποστήριξε ότι η χώρα του θα νικήσει σε περίπτωση πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες πάντως ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή του Κόλπου με επιπλέον 60.000 άνδρες.
Αμερικανός αξιωματούχος που επικαλείται το BBC ανέφερε ότι ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ έδωσε εντολή για την αποστολή των επιπλέον δυνάμεων, οι οποίες όμως δεν αποκλείεται να φθάσουν στον προορισμό τους ακόμη και μετά την έναρξη του πόλεμου.
Η αποστολή των στρατιωτών ανακοινώθηκε μία ημέρα μετά τους αμερικανοβρετανικούς βομβαρδισμούς στη Βασόρα κατά την οποία έξι Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 15 άλλοι τραυματίστηκαν.
Το Ιράκ αναμένεται να προχωρήσει την Τρίτη στην καταστροφή άλλων δύο ή τριών πυραύλων Al Samoud 2, τηρώντας τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι των επιθεωρητών του ΟΗΕ. Οι Βαγδάτη έχει ήδη καταστρέψει 16 πυραύλους του τύπου αυτού, κατόπιν εντολής του ΟΗΕ, καθώς το βεληνεκές τους ξεπερνά το ανώτατο όριο των 150χλμ. που έχουν θέσει για το Ιράκ τα Ηνωμένα Έθνη.
Σύμφωνα μάλιστα με τη βρετανική Daily Telegraph, χιλιάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων, μεταξύ των οποίων και 300 Βρετανοί, δρουν ήδη στο Ιράκ, γεγονός που δείχνει σύμφωνα με την εφημερίδα πως ο πόλεμος έχει ήδη αρχίσει, αν και η Ουάισνγκτον και το Λονδίνο προσπαθούν ακόμη να αποσπάσουν τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη χρήση βίας κατά της Βαγδάτης.
Οι δυνάμεις αυτές, που περιλαμβάνουν 4.000 αμερικανούς και αυστραλούς καταδρομείς, μετέχουν ήδη σε κοινές επιχειρήσεις και το κέντρο διοίκησής τους είναι στο Κατάρ. Οι βάσεις των καταδρομέων βρίσκονται στην Ιορδανία, το Κουβέιτ και την Τουρκία, γράφει η βρετανική εφημερίδα.
Βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις δήλωσαν στην εφημερίδα ότι βρίσκονται ήδη σε διάφορες περιοχές του Ιράκ περίπου 240 άνδρες της δύναμης SAS και άλλοι 100 άνδρες υποστήριξης.
Δεν πείθεται ο Ράμσφελντ
Σε συνέντευξή του στο BBC που θα μεταδοθεί την Τρίτη, ο Ντόναλντ Ράμσφελντ ξεκαθάρισε ότι κατά την εκτίμησή του η καταστροφή των ιρακινών πυραύλων δεν αποτελεί ένδειξη ότι αποδίδει το πρόγραμμα επιθεωρήσεων του ιρακινού οπλοστασίου.
Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι το Ιράκ έχει η δυνατότητα να παράγει νέα όπλα μαζικής καταστροφής την ώρα που οι επιθεωρητές του ΟΗΕ βρίσκονται τη χώρα.
Σαντάμ: Θα νικήσουμε
Από την πλευρά του, ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν υποστήριξε την Τρίτη ότι η χώρα του «θα νικήσει τους τυρράνους» σε πιθανή αναμέτρηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με το Reuters, σε μήνυμά του που διαβάστηκε από παρουσιαστή της κρατικής τηλέορασης με αφορμή το ισλαμικό νέο έτος, ο ιρακινός πρόεδρος τόνισε απευθυνόμενος στους Ιρακινούς: «Εσείς, ο ιρακινός λαός θα νικήσετε οπλισμένοι με την πίστη,οι τύρρανοι θα ηττηθούν και η αλλαζονεία δεν θα τους ωφελήσει».
Ρωσική διπλωματική πρωτοβουλία
Σε διπλωματικό επίπεδο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ αναχώρησε σήμερα από τη Μόσχα με προορισμό το Λονδίνο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο, πριν μεταβεί αύριο στο Παρίσι για μια σύντομη επίσκεψη εργασίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Ιγκόρ Ιβανόφ μίλησε χθες τηλεφωνικά με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Γερμανίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν και Γιόσκα Φίσερ αντίστοιχα για την κρίση στο Ιράκ.
«Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στη διευθέτηση της κρίσης με πολιτικά και διπλωματικά μέσα και αντάλλαξαν απόψεις για την προετοιμασία της συνεδρίασης της 7ης Μαρτίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας» κατά τη διάρκεια της οποίας οι επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι θα παρουσιάσουν τις εκθέσεις τους για την πρόοδο των επιθεωρήσεων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Λίβανος: 12 νεκροί, ανάμεσά τους ένα παιδί, σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς παρά την εκεχειρία
- Μεξικό: Τουλάχιστον 11 νεκροί και 30 τραυματίες σε ανατροπή λεωφορείου
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Χεράτα» και… πέτσινα πτυχία
- Καύσιμα σε ράλι τιμών: Το αμερικανικό road trip γίνεται πολυτέλεια
- Τα… κατορθώματα του Τραμπ στο μέτωπο του πληθωρισμού
- Λιντς Γιουνάιτεντ- Μπέρνλι 3-1: «Άλμα» παραμονής για τα «παγώνια»


