38

Ο πρόεδρος του Ιράν Μοχάμαντ Χαταμί δήλωσε ότι η χώρα του κάνει εξόρυξη ουρανίου, το οποίο χρησιμοποιεί στα εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Ωστόσο, επισήμανε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά και μόνο στην κάλυψη πολιτικών αναγκών.

Ο Χαταμί έκανε αυτή την αιφνιδιαστική ανακοίνωση στη διάρκεια ομιλίας του, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση. Είναι η πρώτη φορά που το Ιράν παραδέχεται ότι έχει στη διάθεσή του ουράνιο. Η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Ιράν ότι αναπτύσσει σχέδια για την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

«Το Ιράν έχει ανακαλύψει αποθέματα και έκανε εξόρυξη ουρανίου. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για πολιτικούς σκοπούς» ανακοίνωσε ο Μοχάμαντ Χαταμί.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι το ουράνιο εξορύσσεται στην περιοχή Σαβάντ, περίπου 200 χιλιόμετρα από την πόλη Γιαζντ, του κεντρικού Ιράν και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας βρίσκονται στις πόλεις Ισφαχάν και Κασχάν.

Το Ιράν έχει προσκαλέσει τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας να επισκεφθούν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του αυτό τον μήνα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters