43

Εντολή για την εκτέλεση όλων των Ιρακινών επιστημόνων που θα συνεργαστούν με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, όπως και για την εκτέλεση των οικογενειών τους, έδωσε ο Σαντάμ Χουσέιν σύμφωνα με τον υφυπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Πολ Γούλφοβιτς.

«Σήμερα γνωρίζουμε, χάρη σε πολλές πηγές, ότι ο Σαντάμ διέταξε να εκτελεστεί οποιοσδήποτε επιστήμων συνεργαστεί κατά την εξέτασή του (από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ), όπως και τα μέλη της οικογένειάς του» δήλωσε την Πέμπτη ο Γούλφοβιτς ενώπιον του νεοϋρκέζικου ινστιτούτου «Συμβούλιο για τις Εξωτερικές Υποθέσεις».

Όπως μάλιστα προσέθεσε, οι Ιρακινοί επιστήμονες υποχρεώθηκαν να μάθουν τις απαντήσεις που θα πρέπει να δώσουν στους επιθεωρητές, ενώ μέλη των ιρακινών υπηρεσιών πληροφοριών θα παραστήσουν τους επιστήμονες ενώπιον των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

Επιφυλάξεις για τη δεύτερη απόφαση

Επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσο τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μπορούν να λάβουν την περίοδο αυτή μία δεύτερη απόφαση κατά του Ιράκ, εξέφρασε την Πέμπτη ο ασκών την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ Ζαν Μαρκ ντε λα Σαμπλιέρ.

«Δεν έχω ενημερωθεί για την πιθανότητα μιας δεύτερης απόφασης. Δεν είμαι σίγουρος ότι μια πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου είναι έτοιμη να υιοθετήσει μια δεύτερη απόφαση» επισήμανε, τονίζοντας ότι «όσο ο μηχανισμός που τέθηκε σε ισχύ με την απόφαση 1441 επιτρέπει να προχωρούμε προς τον στόχο ενός ειρηνικού αφοπλισμού του Ιράκ δεν βλέπουμε την ανάγκη να καθορίσουμε μια διορία».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ δήλωσε ότι είναι πιθανή μια δεύτερη απόφαση του ΟΗΕ, η οποία θα επιτρέπει τη χρήση στρατιωτικής βίας κατά του Ιράκ, αλλά οποιεσδήποτε εκτιμήσεις είναι πρόωρες. «Δεν είναι ακόμη σαφές. Είναι πρόωρο να κάνουμε μια κρίση προς το παρόν. Είναι μια πιθανότητα» υποστήριξε.

Έκκληση στη Βαγδάτη να συμμορφωθεί

Έκκληση στη Βαγδάτη να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για να αποφευχθεί ο πόλεμος απηύθυναν οι εκπρόσωποι των έξι χωρών (Τουρκία, Ιράν, Συρία, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος) που μετείχαν στην περιφερειακή διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη.

«Ζητάμε με κάθε επισημότητα από την ιρακινή ηγεσία να συνεχίσει τη συνεργασία της με τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών και να αποδείξει ότι ανταποκρίνεται ουσιαστικά» αναφέρεται στη διακήρυξη των έξι χωρών.

Τελευταία ενημέρωση: 23:40

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό