37

Αισθήματα ανακούφισης σε ολόκληρη την ΕΕ προκάλεσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία, σύμφωνα με το τελικό επίσημο αποτελέσμα του οποίου το «ναι» στη Συνθήκη της Νίκαιας συγκεντρώνει ποσοστό 62,89% και το «όχι» 37,11%.

«Η χθεσινή απόφαση των συμπατριωτών μου είναι ναι στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα καλοσώρισμα στους φίλους μας από το κέντρο, την ανατολή και το νότο της Ευρώπης, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν στον Τύπο.

«Η διεύρυνση υπερνικά τη διάσπαση της Ευρώπης και για πρώτη φορά υπάρχει εγγύηση για ελευθερία και ευημερία των κρατών που απαρτίζουν και θα απαρτίζουν την Ευρώπη» προσέθεσε ο κ. Αχερν.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός χαρακτήρισε επίσης «ιστορική» την ημέρα αυτή για τις σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ.

«Η απόφασή μας δείχνει πως παραμένουμε προσηλωμένοι στην ΕΕ, πως καταλαβαίνουμε και αποδεχόμαστε ότι αυτό που είναι καλό για τους Ευρωπαίους είναι καλό και για τους Ιρλανδούς» δήλωσε ο Αχερν και κατέληξε λέγοντας ότι «η απόφασή μας αυτή δείχνει κυρίως ότι ως έθνος επιθυμούμε την ένταξη των υποψηφίων χωρών με ανοικτό πνεύμα και με όλη μας την καρδιά».

Η νίκη του «ναι» στην Ιρλανδία είναι «ένα πολύ σημαντικό βήμα» για τη διεύρυνση της ΕΕ, δήλωσε την Κυριακή από τις Βρυξέλλες, φανερά ικανοποιημένος ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε στο δρόμο προς τη διεύρυνση και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα» τόνισε ο Τζόναθαν Φολ, εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι.

«Η διεύρυνση δεν είναι μια απλή υπόθεση. Υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει από την πλευρά μας και από την πλευρά των υποψηφίων χωρών» προσέθεσεο ίδιος.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε δηλώσει ότι ότι «οι ενδείξεις είναι ακόμη καλύτερες από ό,τι είχε προβλεφθεί» και -ενώ μόλις προ δύο ημέρων μιλούσε για «τραγωδία» από ενδεχόμενο ιρλανδικό «όχι»- υποστήριξε:

«Η Ιρλανδία έδωσε το πράσινο φως στη διεύρυνση. Νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτήν για την ειρήνη, για τη φωνή της Ευρώπης, για το μέλλον της οικονομίας. Θα είναι το τέλος μίας κακής περιόδου» λέει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας ότι «η διεύρυνση πρέπει να γίνει με το σωστό τρόπο».

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα εξέφρασε και ο Ιρλανδός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Πατ Κοξ, ο οποίος τόνισε πως η διεύρυνση της ΕΕ, «το ραντεβού της Ευρώπης με την Ιστορία δεν μπορεί πια καθυστερήσει».

«Ο ιρλανδικός λαός ψήφισε μαζικά ναι. Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι ο λαός αυτός, ο μοναδικός λαός στην Ευρώπη, μετά από μια περίοδο σκέψης, έδωσε το πιο σαφές μήνυμα ότι το ραντεβού της Ευρώπης με την Ιστορία δεν μπορεί να αργήσει ούτε να αναβληθεί» τόνισε ο κ.Κοξ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό