28

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπέρ της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την είσοδο δέκα νέων μελών, και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι προβλέπεται αύξηση της οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία, τονίζοντας παράλληλα ότι η Αγκυρα έχει προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Σε σχετικές δηλώσεις ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι μέλος της ΕΕ και άρα δεν έχει επίσημα ρόλο σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες, αλλά «αποτελεί πάγια θέση της Ουάσινγκτον ότι το μέλλον της Τουρκίας είναι στην Ευρώπη» και η οικοδόμηση στενότερων σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας είναι προς το στρατηγικό συμφέρον τόσο των ιδίων, όσο και των ΗΠΑ.

Ο κ. Μπάουτσερ τόνισε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει «τη φιλοδοξία της Τουρκίας να γίνει μέλος της ΕΕ», εκφράζοντας την ελπίδα να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις το ταχύτερο δυνατό. Χαρακτήρισε δε την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως ένα «θετικό βήμα» προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρόσθεσε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά την σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, σημειώνοντας ότι στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συζητούν για όλα αυτά τα θέματα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κληθείς να σχολιάσει την έντονη αντίδραση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Σουκρού Γκιουρέλ με αφορμή την εισήγηση της Κομισιόν, ο κ. Μπάουτσερ δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δίνει έμφαση στην «άλλη πλευρά του νομίσματος», που είναι η πρόβλεψη για στενότερες σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.

Εκτίμησε, εξάλλου, ότι θα αυξηθεί η οικονομική και πολιτική συνεργασία «φίλων και συμμάχων» μας στην περιοχή και αυτό είναι κάτι που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας, της ΕΕ και των ΗΠΑ στην περιοχή.

Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ΕΕ μπορεί να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι για την επίτευξη του στόχου αυτού υπάρχει στενή συνεργασία Ουάσινγκτον – Βρυξελών, που υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ