38

Την άρση του δεκαήμερου αποκλεισμού του Γιασέρ Αραφάτ στη Ραμάλα αποφάσισε το Ισραήλ, όπως μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο την Κυριακή το πρωί. Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται μία ημέρα μετά την αποστολή γραπτού αιτήματος του Τζορτζ Μπους, με το οποίο ζητούσε τον τερματισμό του αποκλεισμού του Παλαιστίνιου ηγέτη.

Η απόφαση για την αποχώρηση των στρατευμάτων έως το βράδυ της Κυριακής ελήφθη νωρίς σήμερα, στη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου υπό τον Αριέλ Σαρόν, παρουσία αξιωματούχων ασφαλείας.

«Ο ισραηλινός στρατός θα παραμείνει στα περίχωρα, ώστε οι καταζητούμενοι να μην μπορέσουν να διαφύγουν. Αυτοί που δεν εμπλέκονται στην τρομοκρατία, θα γυρίσουν στα σπίτια τους. Οι καταζητούμενοι που θα προσπαθήσουν να διαφύγουν, θα συλληφθούν» δήλωσε ισραηλινή πολιτική πηγή.

Όπως μεταδίδει το Reuters, μάρτυρες αναφέρουν πως ήδη άρχισε η απομάκρυνση των πρώτων αρμάτων ισραηλινών αρμάτων μάχης.

Το μεσημέρι της Κυριακής και ενώ η αποχώρηση των αρμάτων μάχης είχε αρχίσει, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ χαρακτήρισε την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων διακοσμητική, λέγοντας ότι αποσκοπεί στην «εξαπάτηση του κόσμου» και ότι δεν ανταποκρίνεται στο ψήφισμα του ΟΗΕ που ζητεί τον τερματισμό της πολιορκίας του αρχηγείου του.

«Δεν είναι απόσυρση. Είναι μόνον μια μετακίνηση κατά λίγα μέτρα μακριά. Προσπαθούν να εξαπατήσουν τον κόσμο» δήλωσε ο Παλαιστίνιος ηγέτης σε δημοσιογράφους έπειτα από την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από το εσωτερικό του συγκροτήματος του αρχηγείου του.

Ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί πόσο μακριά θα αποσυρθούν τα ισραηλινά στρατεύματα από το αρχηγείο του Αραφάτ. Αυτήν την ώρα τουλάχιστον ένα άρμα μάχης είναι ορατό κοντά στην περίμετρο του συγκροτήματος. Όμως, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η απόσυρση βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχει ολοκληρωθεί.

Τελευταία ενημέρωση 15:54

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό