28

Την εμμονή του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ στην ανάγκη άμεσης επιστροφής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ συνάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν, ο οποίος βρίσκεται στη Μόσχα για να πείσει για την ανάγκη ενός ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα απειλεί με στρατιωτική βία σε περίπτωση που το Ιράκ δεν συνεργαστεί πλήρως με τον ΟΗΕ.

«Η θέση μας είναι ότι οι επιθεωρητές του ΟΗΕ θα πρέπει να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στο Ιράκ. Οι προϋποθέσεις για αυτό υπάρχουν. Εντούτοις, θα ακούσουμε με προσοχή τις απόψεις των υπολοίπων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας», τόνισε ο Ιγκόρ Ιβανόφ μετά τη 90λεπτη συνάντηση με τον Μ.Γκρόσμαν.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι είναι «πολύ ευχαριστημένος» που άκουσε τον Ρώσο ΥΠΕΞ να συμφωνεί ότι «όλοι συμφωνούν πως το Ιράκ αποτελεί μία πρόκληση για τον ΟΗΕ, για το Συμβούλιο Ασφαλείας και για όλους εμάς που αποτελούμε μόνιμα μέλη του. Θα δούμε εάν μπορούμε όλοι μαζί να το επιλύσουμε».

Όπως σημειώνει το Reuters, τόσο ο Ιγκόρ Ιβανόφ όσο και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν τονίσει ότι η συμφωνία του Ιράκ για άνευ όρων επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ είναι αρκετή και ικανή να αποτρέψει μία πολεμική επιχείρηση. Η Μόσχα ήταν επίσης «ψυχρή» απέναντι στο «φάκελο αποδείξεων» που παρουσίασε ο Τόνι Μπλερ, λέγονταν ότι δεν περιέχει καμία ξεκάθαρη απόδειξη.

Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία έχουν δικαίωμα άσκησης βέτο στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ. Η Ρωσία αρνείται την μονομερή προσφυγή στη βία κατά του Ιράκ. Η Γαλλία έχει αντιρρήσεις για την παρούσα «σκληρή» μορφή του Σχεδίου Απόφασης που προωθείται απο την αμερικανική πλευρά. Παρίσι και Μόσχα θέλουν η κρίση να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ και μόνον.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό