Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη των παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος που προκαλούνται σε μεγάλο βαθμό από το κάπνισμα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Respiratory Journal.


Επιστήμονες απο το Πανεπιστήμιο Σαουθάμπτον μελέτησαν τις περιπτώσεις 300 καπνιστών ηλικίας μεγαλύτερης των 45 ετών, οι οποίοι κάπνιζαν περίπου ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα για χρονικό διάστημα μιας δεκαετίας. Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες εκδήλωσης παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος, όπως είναι η βρογχίτιδα και το εμφύσημα, ελαττώθηκαν κατά 50% σε όσους από τους συμμετέχοντες συμπεριλάμβαναν στη διατροφή τους περισσότερα από 121 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών την ημέρα.


Όπως ανέφερε στο ΒΒC η Δρ Γουάτσον, τα φρούτα και τα λαχανικά λειτουργούν ως ανεξάρτητοι παράγοντες που προστατεύουν τον οργανισμό σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από άλλες κατηγορίες τροφίμων, όπως είναι το κρέας ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ειδικότερα, τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες εξουδετερώνουν τους επιβλαβείς παράγοντες του καπνού του τσιγάρου.


«Τα συμπεράσματά μας προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες αποδείξεις ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών κάνει καλό στην υγεία. Συνιστάται σε όλους τους καπνιστές, αν δεν μπορούν να σταματήσουν οριστικά αυτή την επιβλαβή συνήθεια, να υιοθετήσουν τουλάχιστον πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες» συμπληρώνει η ίδια.

health.in.gr