Νέα Υόρκη: H διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο ελαττώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου της στοματικής κοιλότητας επισημαίνουν Έλληνες ερευνητές.


Με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο Cancer υπογραμμίζουν ότι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Β, μαγνήσιο και σίδηρο, συνδέονται άμεσα με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του στόματος, ανεξάρτητα από το αν παράλληλα τα άτομα είναι καπνιστές ή καταναλώνουν αλκοόλ. Αντίθετα, το κρέας φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της ασθένειας.


Οι επιστήμονες στην έρευνά τους συμπεριέλαβαν συνολικά 212 Έλληνες εθελοντές, οι μισοί εκ των οποίων έπασχαν από τον παραπάνω τύπο καρκίνου. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, το ιατρικό ιστορικό τους και το γενικότερο τρόπο ζωής τους, με έμφαση στα θέματα που αφορούσαν στο διαιτολόγιό τους.


Όπως ήταν αναμενόμενο, οι καπνιστές είχαν τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο και αυτοί που κατανάλωναν καθημερινά αλκοόλ δύο φορές. Δεν παρατηρήθηκε καμία συσχέτιση της ασθένειας με την ημερήσια κατανάλωση καφέ, την ηλικία ή το φύλο των ερωτηθέντων.


Όπως δήλωσαν στο Reuters οι ερευνητές, τα ποσοστά θνησιμότητας στην Ελλάδα από καρκίνο του στόματος είναι μειωμένα. Αυτό εξηγείται εν μέρει από το διαιτολόγιο των Ελλήνων που είναι πλούσιο σε φρούτα, δημητριακά και λάδι ελιάς.

health.in.gr