28

«Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών λέει ότι εδώ υπάρχει μια χώρα» δήλωσε κατά την αναχώρησή του από την Κύπρο, το απόγευμα του Σαββάτου, ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον. Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Βρετανού αντιπροσώπου για το Κυπριακό Λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ στο CNN Turk, ο κ. Γουέστον είπε πως ο Βρετανός διπλωμάτης μιλά «για τον εαυτό του και για το Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο Αμερικανός διπλωμάτης αναφέρθηκε και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία, όπως υπενθύμισε, επικύρωσαν και οι ΗΠΑ, ενώ σημείωσε ότι η χώρα του έκανε ξεκάθαρες τις απόψεις της στο παρελθόν για το ποια θεωρούν ότι πρέπει να είναι η λύση στο Κυπριακό. Αναφερόμενος στην περιοδεία του στην περιοχή ο κ. Γουέστον είπε πως «είχε πολύ εκτενείς ουσιαστικές συζητήσεις όχι μόνο στο νησί με τους δύο ηγέτες αλλά επίσης και στην Αθήνα και στην Αγκυρα».

Όπως επεσήμανε οι συνομιλίες αυτές κατευθύνονταν «στο να προσθέσουν την αίσθηση του επείγοντος των διαπραγματεύσεων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος μιας δίκαιης, διαρκούς, συνολικής διευθέτησης σε ένα σχετικά σύντομο διαθέσιμο χρονικό διάστημα». Ο κ. Γουέστον εξέφρασε την πεποίθηση ότι κατά την περιοδεία του σε Αγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία κατέστησε ξεκάθαρες τις αμερικανικές θέσεις για την κατάσταση των συνομιλιών και για το τι οι ΗΠΑ θεωρούν ως αναγκαίο για να προχωρήσει η διαδικασία.

«Αυτό που μένει είναι να δούμε πόσο επιτυχείς ήμασταν σε αυτό το συγκεκριμένο ταξίδι στο να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπρος, στο να ενεργοποιήσουμε την αναγκαία πολιτική βούληση για να φτάσουμε στους στόχους που συζητούμε εδώ και καιρό. Φεύγω μετά από αυτό το συγκεκριμένο ταξίδι ελπίζοντας ότι θα μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό», ανέφερε ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ