Νέα Υόρκη: Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καταγμάτων ισχίου προκαλεί στις ηλικιωμένες γυναίκες η υπερβολική λήψη βιταμίνης Α στο φαγητό ή τα συμπληρώματα διατροφής. Αυτό επισημαίνουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ σε μελέτη τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση της American Medical Association.


Ομάδα επιστημόνων από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστόνη μελέτησε επί 18 έτη τις διατροφικές συνήθειες και τις ποσότητες κατανάλωσης βιταμινών 72.000 γυναικών ηλικίας 34 έως 77 ετών.


Στη διάρκεια της χρονικής αυτής περιόδου, οι γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον 3.000 μικρογραμμάρια βιταμίνης Α ημερησίως είχαν 48% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάταγμα ισχίου σε σχέση με εκείνες που λάμβαναν λιγότερο από 1.250 μικρογραμμάρια την ημέρα.


Βάσει των αποτελεσμάτων της ερευνητικής μελέτης, οι γυναίκες που κατανάλωναν συμπληρώματα βιταμίνης Α είχαν κατά 40% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καταγμάτων ισχίου. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες που λάμβαναν πολυβιταμίνες ήταν της τάξεως του 32%.


«Αν και η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την όραση, την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή και ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, η υπερβολική κατανάλωσή της εμποδίζει τη διάπλαση των οστών και αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων» εξηγεί η γιατρός Νταϊάν Φέσκανις και οι συνάδελφοί της από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.


Οι επιστήμονες «ενοχοποιούν» τη ρετινόλη, ισχυρό συστατικό της βιταμίνης Α, ενώ τονίζουν πως δεν υπάρχει σημαντική σύνδεση μεταξύ της βήτα-καροτένης (συστατικού που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα) και του αυξημένου κινδύνου καταγμάτων ισχίου.

health.in.gr