Ο «γάμος» οίνου και εδεσμάτων
Ένας επιτυχημένος συνδυασμός κρασιού και εδεσμάτων μπορεί να οδηγήσει σε 'πυροτέχνημα' απόλαυσης· από σας, λοιπόν, εξαρτάται αν θα δεχτείτε την πρόκληση. Λάβετε όμως υπόψη ότι η επιλογή του οίνου είναι εξαιρετικά απαιτητική διαδικασία!
Ένας επιτυχημένος συνδυασμός κρασιού και εδεσμάτων μπορεί να οδηγήσει σε ‘πυροτέχνημα’ απόλαυσης· από σας, λοιπόν, εξαρτάται αν θα δεχτείτε την πρόκληση. Λάβετε όμως υπόψη ότι η επιλογή του οίνου είναι εξαιρετικά απαιτητική διαδικασία!
Για να διοργανώσετε ένα αξέχαστο χριστουγεννιάτικο γεύμα χρειάζεται να γνωρίζετε ορισμένες λεπτομέρειες για το ‘γάμο’ οίνου και εδεσμάτων.
Ορεκτικά
- Τα οστρακοειδή ταιριάζουν με τα φρέσκα, ζωηρά λευκά κρασιά.
- Τα λαχανικά, που συνοδεύονται από έντονες σάλτσες, σερβίρονται δίπλα σε ροζέ ή ελαφρά ερυθρά κρασιά.
- Οι χορτόπιτες αναζητούν την παρέα των λευκών, ενώ οι κρεατόπιτες των ερυθρών κρασιών.
Αλλαντικά
Τα ωμά, αλμυρά αλλαντικά συνοδεύουν τα ροζέ ή ελαφρά ερυθρά κρασιά. - Τα πικάντικα χαίρονται τη συντροφιά πλούσιων ερυθρών κρασιών.
Ζωμοί-Σούπες
- Τα ελαφρά ερυθρά κρασιά ταιριάζουν με τους γευστικούς και δυναμωτικούς ζωμούς από όσπρια. Εξίσου καλοί ‘φίλοι’ είναι όμως και με τις σούπες από κρέας.
Ψάρι
- Τα θαλασσινά και τα μαλάκια συνοδεύονται από ξηρά λευκά κρασιά.
- Τα μικρά τηγανητά ψάρια ταιριάζουν με λευκό κρασί ή ρετσίνα.
- Η πέστροφα σερβίρεται με ελαφρά λευκά κρασιά, ο σολομός και ο τόνος με πλούσια λευκά και το χέλι με ελαφρά ροζέ ή και ερυθρά κρασιά.
- Τα ψητά μεγάλα ψάρια του θαλασσινού νερού ανήκουν στη συντροφιά των πλούσιων λευκών κρασιών.
Κρέας
- Τα κρέατα σχάρας συνδυάζονται με ελαφρά ερυθρά κρασιά με άρωμα φρούτων.
- Το μοσχαράκι και το κατσικάκι γάλακτος ταιριάζουν με λιπαρά λευκά κρασιά.
- Το αρνί, το χοιρινό και το βοδινό με ελαφρά και μαλακά ερυθρά κρασιά.
Τυρί
- Όλα τα φρέσκα τυριά με αρκετά αλμυρή γεύση συνδυάζονται με ελαφρά λευκά κρασιά.
- Οι ποικιλίες τοπικών κατσικίσιων τυριών ‘παντρεύονται’ με ξηρά λευκά κρασιά με έντονη γεύση ή με φινετσάτα ερυθρά (συγκεκριμένα η φέτα ταιριάζει απόλυτα με τη ρετσίνα).
- Τα λιπαρά τυριά (π.χ., edam) ταιριάζουν με πλούσια αρωματικά λευκά κρασιά, ενώ τα ξηρά, ελαφρώς αλμυρά τυριά (π.χ., emmental) σερβίρονται με ερυθρά κρασιά παλαίωσης.
Γλυκά
- Όλα τα γλυκίσματα με μικρή περιεκτικότητα σε ζάχαρη που θυμίζουν άρωμα ξηρών καρπών και φρούτων συνοδεύονται από γλυκά λευκά κρασιά και αφρώδη ημίξηρα.
- Κρέμες και γλυκίσματα αρωματισμένα με λικέρ ή απόσταγμα προτιμούν μόνο ημίξηρη σαμπάνια.
Οι ‘εχθροί’ του κρασιού
Με τον οίνο συνδυάζονται εξαιρετικά δύσκολα τα σπαράγγια, οι αγκινάρες, τα τουρσιά και οι λεπτόρρευστες σούπες.
health.in.gr
- Η βαθμολογία στη League Phase του Champions League και η θέση του Ολυμπιακού
- Στα «ΝΕΑ» της Πέμπτης: Ή αυξήσεις ή ελλείψεις
- Γιουβέντους – Πάφος FC 2-0: Οι Ιταλοί «λύγισαν» τους μαχητικούς Κύπριους, με δύο γκολ σε έξι λεπτά (vid)
- Υπερθέαμα: Όλα τα γκολ της 6ης αγωνιστικής της League Phase του Champions League (vids)
- Μπενφίκα – Νάπολι 2-0: «Ζωντανοί» για πρόκριση οι «Αετοί» (vid)
- Λεβερκούζεν – Νιουκάστλ 2-2: Ο Γκριμάλντο στο 88΄ έστειλε την Μπάγερ στους 9 βαθμούς πριν το Καραϊσκάκη (vid)
