Λονδίνο: Το συστατικό στο οποίο οφείλει την ευεργετική του δράση το κόκκινο κρασί, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες. Σε πρόσφατο άρθρο τους στο επιστημονικό περιοδικό Nature, οι ειδικοί αναφέρουν ότι το «μυστικό» είναι οι οργανικές ουσίες πολυφαινόλες, οι οποίες περιέχονται μόνο στο κόκκινο κρασί.


Κατά τη διάρκεια της μελέτης που διεξήχθη και σε σειρά εργαστηριακών πειραμάτων, χρησιμοποιήθηκαν αποστάγματα 23 κόκκινων κρασιών, τεσσάρων λευκών, ενός ροζέ και ενός κόκκινου μη αλκοολούχου χυμού φρούτων.


Το συμπέρασμα ήταν ότι οι πολυφαινόλες μειώνουν τα επίπεδα της πρωτεΐνης ενδοθηλίνη -1 (ΕΤ-1), η οποία σχετίζεται με τις πρώιμες εκδηλώσεις αγγειακών παθήσεων.


Μάλιστα, οι χημικές ουσίες -μεταξύ αυτών και οι πολυφαινόλες- που δρουν ενάντια στην ενδοθηλίνη -1 κατορθώνουν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε άτομα που πάσχουν από καρδιακά νοσήματα.


Ως αποτέλεσμα, «νικητής» αποδείχθηκε ο κόκκινος οίνος, καθώς είναι ο μόνος που περιέχει τις οργανικές αυτές ουσίες. Το λευκό και το ροζέ κρασί δεν είχαν καμία αντίστοιχη επίδραση στα επίπεδα της ενδοθηλίνης -1, ενώ ο χυμός φρούτων -που περιέχει πολυφαινόλες- ήταν λιγότερο ισχυρός από το κόκκινο κρασί σε ό,τι αφορά τη μείωση της ενδοθηλίνης -1.


Επίσης, ιδιαίτερη σημασία για την προστασία της καρδιάς αποδείχθηκε ότι έχει και ο τύπος σταφυλιού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του οίνου. Όπως τόνισαν οι ειδικοί, τέσσερα από τα έξι κρασιά με την αποτελεσματικότερη δράση στην καταπολέμηση της ενδοθηλίνης παρασκευάστηκαν αποκλειστικά ή μερικώς από σταφύλια cabernet sauvignon.

health.in.gr