Λονδίνο: Σημαντικούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών εγκυμονεί ο συνδυασμός φυτοφαρμάκων στην καλλιέργεια των τροφίμων, σύμφωνα με το πόρισμα μελέτης που διεξήγαγαν Βρετανοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ.


Η ομάδα των ειδικών, έπειτα από σειρά ερευνών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση περισσότερων του ενός φυτοφαρμάκων στη γεωργία και οι μεταξύ τους συνδυασμοί αποδεικνύονται πολύ πιο τοξικοί για τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού, σε σύγκριση με τις ποσότητες των φυτοφαρμάκων όταν αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί χωριστά.


Μάλιστα, αρκετοί επιστήμονες ενοχοποιούν τη χρήση φυτοφαρμάκων στη γεωργία για μία σειρά από προβλήματα υγείας, όπως η αύξηση συγκεκριμένων μορφών καρκίνου και η πρόκληση ανδρικής στειρότητας.


Όπως αναφέρει σε άρθρο του το BBC, τα ευρήματα της έρευνας προκάλεσαν κύμα ανησυχίας, με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να ζητήσουν από τη βρετανική κυβέρνηση την επανεξέταση των ορίων ασφαλείας στα υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων στα τρόφιμα.


Ερωτηθείς από το BBC Health, ο επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής της βρετανικής κυβέρνησης για τα φυτοφάρμακα, καθηγητής Ντέιβιντ Κόγκαν, τόνισε, πάντως, ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων και συμπλήρωσε: «Υπάρχει ανησυχία, ωστόσο εκτιμώ πως δεν πρόκειται για ένα τόσο βαρύνουσας σημασίας πρόβλημα, όσο πολλοί άνθρωποι θα το παρουσιάσουν».

health.in.gr