
Για μέτρα κατά της τρομοκρατίας δεσμεύονται οι ηγέτες της Ασίας και του Ειρηνικού
Οι ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν στη σύνοδο του APEC, στη Σαγκάη υποσχέθηκαν, την Κυριακή, να σταματήσουν «κάθε μορφή τρομοκρατικής ενέργειας» και να προωθήσουν τη συνεργασία τους για τη σύλληψη όσων διαπράτουν τέτοια εγκλήματα.
37
Με τη δέσμευση των ηγετών των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού να πατάξουν την τρομοκρατία και με την καταδίκη των επιθέσεων του περασμένου μήνα κατά των ΗΠΑ έκλεισε, την Κυριακή, τις εργασίες της η σύνοδος κορυφής του APEC.
«Οι ηγέτες ομόφωνα καταδικάζουν με το σκληρότερο τρόπο τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου κατά των ΗΠΑ και δεσμεύονται να προλαμβάνουν και να πατάσσουν κάθε είδους τρομοκρατικές πράξεις» τονίζεται στο τελικό κείμενο της συνόδου κορυφής του ΑΡΕC.
Επίσης, οι 21 ηγέτες από τις χώρες που συναπαρτίζουν τον ΑΡΕC συμφώνησαν κατά τη διήμερη σύνοδό τους να επαναφέρουν τις οικονομίες τους σε αναπτυξιακή πορεία ακολουθώντας «κατάλληλες» πολιτικές και μέτρα.
Είναι η πρώτη φορά που στο φόρουμ, το οποίο έχει δημιουργηθεί για να προωθεί την ελεύθερη αγορά στην περιοχή του Ειρηνικού και να ασχολείται με οικονομικά θέματα, μία τελική διακήρυξη συνόδου του καταλήγει να θίξει ένα πολιτικό ζήτημα.
Η διήμερη σύνοδος πραγματοποιήθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με τη συμμετοχή των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζορτζ Μπους και Βλαντιμίρ Πούτιν.
Μετά την πρώτη ημέρα της συνόδου, όπου κυριάρχησε το θέμα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Αφγανιστάν, οι ηγέτες των χωρών-μελών του APEC συναντήθηκαν και πάλι το πρωί της Κυριακής στο κτίριο του νέου μουσείου επιστημών και τεχνολογίας της Σαγκάης για την «παρέλασή» τους. Ντυμένοι όλοι με παραδοσιακά μεταξωτά κινέζικα ρούχα, έγιναν δεκτοί από τον πρόεδρο της Κίνας Ζιανγκ Ζεμίν. Ο πρόεδρος Μπους, που έφτασε τελευταίος, αντάλλαξε λίγα λόγια με τον Κινέζο ομόλογο του προτού προχωρήσει στην αίθουσα όπου διεξάγεται η σύνοδος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Λαζόπουλος για υποκλοπές: Αν υπήρχε γιατρός να εξετάζει πολιτικές ασθένειες, θα έλεγε ότι η Δημοκρατία έχει πάψει να λειτουργεί
- Στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τα νέα στοιχεία που κατέθεσε ο Χρ. Σπίρτζης – Η ανάρτηση με νόημα του Ζαχαρία Κεσσέ
- Μεντιλίμπαρ: «Ο Ροντινέι είναι πλέον εξτρέμ – Θα έπρεπε να έχουμε βάλει περισσότερα γκολ»
- «Ποιος πρέπει να πληρώνει στο πρώτο ραντεβού;» – Υπάρχει σωστή απάντηση;
- Λαζόπουλος για τις 17χρονες που έπεσαν από ταράτσα: «Οι γέροι άνθρωποι να το βουλώσουμε και να δούμε τι σκέφτονται οι νέοι»
- Νίκολιτς: «Αφελές το γκολ που δεχθήκαμε, αλλά η απόδοσή μας ήταν πολύ καλή»


