31

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση του ισραηλινού στρατού σε παλαιστινιακά εδάφη τον τελευταίο χρόνο. Ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στις πόλεις Καλκίλια και Τουλκαρέμ στη βόρεια Δυτική Όχθη. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις Παλαιστίνιοι.

Στην Καλκίλια, τα ισραηλινά στρατεύματα κατέλαβαν το αρχηγείο της αστυνομίας, το οποίο είχαν εγκαταλείψει εγκαίρως οι Παλαιστίνιοι πριν από την εισβολή.Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών, σκοτώθηκαν ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός και ένα μέλος της οργάνωσης Χαμάς, όπως ανέφερανπαλαιστινιακές πηγές.


Στο Τουλκαρέμ, ισραηλινά άρματα μάχης έβαλαν εναντίον φυλακίου της αστυνομίας, σκοτώνοντας δύο Παλαιστίνιους αστυνομικούς, όπως ανακοίνωσαν παλαιστινιακές πηγές.Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε την εισβολή των τανκς στα παλαιστινιακά εδάφη, εξηγώντας ότι πραγματοποιήθηκαν για την προστασία τωνΙσραηλινών πολιτών.


Οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού έχουν κλιμακωθεί επικίνδυνα από την περασμένη Τετάρτη, όταν δολοφονήθηκε ο υπουργός Τουρισμού, Ρεχαβάμ Ζεεβί. Ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν την περασμένη εβδομάδα στη Ραμάλα, την Τζενίν, τη Βηθλεέμ και το Μπέιτ Τζάλα.


Το γεγονός αυτόοδήγησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην έκδοση ανακοίνωσης, στην οποία επισημαίνεται ότι η εισβολή τωνΙσραηλινών απλώς «περιπλέκει περισσότερο την κατάσταση στην περιοχή και θα πρέπει να σταματήσει».


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press