Βρετανοί ψυχολόγοι αναζητούν το πιο αστείο ανέκδοτο του κόσμου
«Εργαστήριο Γέλιου» (Laugh Lab) ονομάζεται το πείραμα ενός Βρετανού ερευνητή για τη μελέτη της ψυχολογίας του χιούμορ. Πρόκειται για ένα δικτυακό τόπο στον οποίο οι επισκέπτες μπορούν να υποβάλλουν και να αξιολογούν ανέκδοτα, με στόχο τον εντοπισμό του... καλύτερου ανέκδοτου του κόσμου.
36
«Εργαστήριο Γέλιου» (Laugh Lab) ονομάζεται το πείραμα ενός Βρετανού ερευνητή για τη μελέτη της ψυχολογίας του χιούμορ. Πρόκειται για ένα δικτυακό τόπο στον οποίο οι επισκέπτες μπορούν να υποβάλλουν και να αξιολογούν ανέκδοτα, με στόχο τον εντοπισμό του… καλύτερου ανέκδοτου του κόσμου.
«Είναι μια προσπάθεια να καταδυθούμε στην ψυχολογία του χιούμορ» δήλωσε ο Δρ. Γουάισμαν, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χέρτφορντσαϊρ, κηρύσσοντας την έναρξη της λειτουργίας του Laugh Lab στο φεστιβάλ επιστήμης της Γλασκόβης.
Οι επισκέπτες του δικτυακού τόπου καλούνται να καταχωρήσουν το αγαπημένο τους ανέκδοτο και να αξιολογήσουν τα ήδη υπάρχοντα, χρησιμοποιώντας ένα εύχρηστο «αστειόμετρο». Καλούνται επίσης να δηλώσουν την ηλικία, το φύλο και την εθνικότητά τους, παράγοντες που ίσως επηρεάζουν την αίσθηση του χιούμορ.
Ο Μάικ Λόουις, συνεργάτης του Δρ. Γουάισμαν από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Νορθάμπτον, αναφέρει ότι οι προκαταρκτικές αναλύσεις δεν έχουν δείξει σημαντικές διαφορές στην αίσθηση του χιούμορ μεταξύ ανδρών και γυναικών. Έχουν αποκαλύψει, όμως, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι γελούν όλο και περισσότερο καθώς μεγαλώνουν. Αυτό συμβαίνει «επειδή πολλά αστεία είναι στην ουσία μεγαλοποιημένες καταστάσεις της πραγματικής ζωής· όσο περισσότερες εμπειρίες έχει κανείς, τόσο πιο αστείο είναι» εξηγεί ο ίδιος σε συνέντευξή του στο New Scientist.
Ο Δρ. Γουάισμαν σκοπεύει να μελετήσει το χιούμορ όχι μόνο ως κοινωνικό φαινόμενο, αλλά και ως βιολογική λειτουργία, η οποία μπορεί ίσως να εντοπιστεί σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Για τον σκοπό αυτό θα διαβάσει τα καλύτερα ανέκδοτα σε μια ομάδα εθελοντών και ταυτόχρονα θα καταγράφει την εγκεφαλική λειτουργία τους χρησιμοποιώντας την τεχνική της μαγνητικής τομογραφίας.
Αν και το Laugh Lab δεν αποκλείεται να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο πείραμα που έχει διεξαχθεί ποτέ για τη μελέτη του χιούμορ, τα αποτελέσματα που θα δώσει δεν θα έχουν καθολική ισχύ. Το στατιστικό δείγμα αποτελείται μόνο από άτομα που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, και τα ανέκδοτα που θεωρούνται «σόκιν» ή προσβλητικά δεν θα δημοσιεύονται.
Πάντως, ο Δρ. Γουάισμαν σκοπεύει να συγκεντρώσει όλα τα «ακατάλληλα» ανέκδοτα που θα στείλουν οι επισκέπτες, ώστε να δημιούργησε μέχρι το τέλος του χρόνου τη μεγαλύτερη, ίσως, συλλογή με «βρώμικα» ανέκδοτα .
Το καλύτερο αστείο του κόσμου (ή, έστω, της Βρετανίας) θα ανακοινωθεί το Σεπτέμβριο του 2002.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ασύλληπτα χρήματα: Πόσα πήραν οι Μέσι, Ρονάλντο, Εμπαπέ και Βινίσιους για τη διαφήμιση της Lego (pic)
- Σύνοδος Πρυτάνεων: «Όχι» των φοιτητών σε ιδιωτικά ΑΕΙ και διαγραφές
- Τουρνάς: Όλοι μαζί θα δώσουμε τον αγώνα και το φετινό καλοκαίρι – Η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας
- Ολυμπιακός: Η κατάρα της πρώτης θέσης (και άλλες κουταμάρες)
- Η απολογία του Μαλακάι Φλιν: «Ενήργησα με τρόπο που δεν αντικατοπτρίζει εμένα…»
- Καραμανλής: Δεν παραιτείται από βουλευτής – «Δεν προτίθεμαι να είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές»
- Τσουκαλάς: Όποιος θέλει να φύγει η ΝΔ έχει μόνο μία επιλογή το ΠΑΣΟΚ – «Καμία ψήφος χαμένη»
- Πάσχα στην Αθήνα: Συναυλίες, θέατρο και δράσεις σε όλη την πόλη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/enq-1998-sqq-CriDQFQ-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442