30

Γιουγκοσλαβικό δικαστήριο καταδίκασε την Παρασκευή τον Ραντομίρ Μάρκοβιτς, πρώην αρχηγό της μυστικής αστυνομίας και στενό συνεργάτη του Μιλόσεβιτς, σε φυλάκιση ενός έτους για αποκάλυψη κρατικών μυστικών. Ο Μάρκοβιτς είναι ο πρώτος από τους συνεργάτες του τέως προέδρου που οδηγείται στις φυλακές.

Ο Μάρκοβιτς συνελήφθη τον περασμένο Φεβρουάριο επειδή θεωρήθηκε ύποπτος για τη «σκηνοθεσία» αυτοκινητικού δυστυχήματος με στόχο τον θάνατο του τότε ηγέτη της αντιπολίτευσης Βουκ Ντράσκοβιτς. Τέσσερις συνεργάτες του Ντράσκοβιτς είχαν χάσει τη ζωή τους, ενώ ο ίδιος νοσηλεύτηκε με ελαφρά τραύματα.


Αργότερα, όμως, η Εισαγγελία του Βελιγραδίου ξεκίνησε έρευνα για να διαπιστωθεί εάν ο άλλοτε αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών προέδιδε κρατικά μυστικά. Σε φυλάκιση ενός χρόνου καταδικάστηκαν επίσης και δύο στενοί συνεργάτες του Μάρκοβιτς, ενώ σε έναν τρίτο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 16 μηνών.

ΑΠΕ/Γαλλικό